Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю виданню The Sun на запитання про гіпотетичну ліквідацію Володимира Путіна зазначив, що, у разі такої можливості, Україна нею скористається. Врешті, якщо Росія могла робити замахи на нашого президента, то чому ми, при нагоді, не можемо зробити те саме стосовно Путіна? Але я сильно сумніваюся, що в нас є така можливість.

"Ситуація може скластися по різному. Проте, якби була можливість скористатися ситуацією, наші спецслужби могли б"

Крім того, зараз ця тема – дуже абстрактна. Наприклад, свого часу були спроби замаху на Гітлера, однак жодного вдалого. Аналогічна історія зі Сталіним. Звісно, ситуація може скластися по різному. Проте, якби була можливість скористатися ситуацією, наші спецслужби могли б. Але так, аби відповідь на запитання, чи вони причетні, суспільство отримало б через багато-багато років. А, можливо, точної відповіді ніхто ніколи й не дізнався б навіть у разі публікації мемуарів тих, хто та такої теоретичної операції міг би бути причетним. Скоріше за все, тема пішла б в конспірологію, усі б гадали, чому та хто це міг би зробити. І, думаю, були б як прихильники, так і критики версії, що за ліквідацією може стояти Україна.

Відео дня

"Були натяки, що наші спецслужби причетні до окремих ліквідацій на окупованих територіях... Можна лише уявити, яка реакція буде, якщо щось трапиться з Путіним"

Ще один момент - варто звернути увагу на резонанс, який на Заході викликав матеріал у The  Economist (не стаття Залужного, яку всі обговорювали в Україні). Річ про статтю, стосовно, скажімо так, ліквідації деяких людей на окупованих територіях і в самій Росії. І в Україні, і на Заході ті, хто її читали, по різному на неї реагували. Зокрема були натяки, що наші спецслужби причетні до окремих ліквідацій на окупованих територіях. Зважаючи, що навіть такі речі – замахи на набагато більш дрібні фігури - викликають неоднозначну реакцію на Заході, можна лише уявити, яка реакція буде, якщо щось трапиться з Путіним.

Звісно, теоретично можна припустити, що щось з ним може трапитись. Втім, якщо раптом трапиться, чи стоятиме за цим Україна? Всі лиш будуть гадати: що там сталося, хто це зробив, чому зробив, навіщо, які причини (чи це боротьба за владу, чи це пов’язано з війною в Україні)? Відповідальності за це ніхто на себе не візьме.

"Україна не відкидає можливості ліквідації Путіна, але прямої відповіді на це питання немає. На війні – як на війні"

З огляду на усе це, президент Зеленський дав відповідь на запитання The Sun. Україна не відкидає можливості ліквідації Путіна, але прямої відповіді на це питання немає. На війні – як на війні. Якщо, дійсно, буде можливість скористатися ситуацією (і якщо така буде), то, теоретично, ми можемо нею скористатися. Але чекати, що ми будемо брати на себе відповідальність за це – не варто.

Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента"