Третє літо війни в Україні обіцяє битву стратегій між Росією та Україною / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото 53 ОМБр ім. князя Володимира Мономаха

Війна між Україною та Росією незабаром розгорнеться у третьому літі повномасштабних бойових дій, де в очікуваному наступі РФ "схрестять шпаги" на полі бою дві стратегії

Обидві армії адаптуються до наступної фази війни. Щоб не дозволити РФ отримати перевагу, ЗСУ мають дещо змінити у своїй тактиці. І, схоже, вже це роблять. Про це йдеться в аналітичному матеріалі Forbes.

Там наголошують - окупанти, ймовірно, готують підґрунтя для літнього наступу. Стратегія Москви охоплює як посилення повітряних ударів по енергетичним об'єктам України, так і фронтові "здобутки" - наприклад, захоплення міста Часів Яр (перед окупантами ставлять мету взяти його до 9 травня). Останнє відкриє Росії шлях до окупації всієї Донеччини - на цьому неодноразово наголошували аналітики. Хоча станом на 21 квітня Часів Яр контролює армія України. 

Відео дня

"Для того, щоб Україна могла захиститися від цього наступу, вона повинна змінити свою стратегію", - заявляє Forbes. 

Україна, як і Росія, вела війну, дотримуючись радянської доктрини. Коли першими до бою йдуть піхота і бронетехніка, яких прикриває вогнем артилерія на ключових позиціях. Однак, оскільки в Україні закінчуються артилерійські боєприпаси, їй доведеться вдатися до інших тактик. Зокрема, Київ може перейняти принципи американської військової доктрини. Йдеться про зміну акцентів на оборону з можливістю швидко перейти в наступ. Така тактика дозволила б Україні пробити дірки в російській лінії захисту, розтягнутому на ключових ділянках фронту. 

"Такий наступ буде не лише націлений на слабкіші ділянки російського угруповання, але й може включати просування вглиб Кримського півострова. Це, своєю чергою, дозволило б українським військам оточити російські війська, зірвати російський наступ і допомогти Україні повернути ініціативу на полі бою. Важливо, що ця тактика менше покладається на артилерію. Вона більш зосереджена на елементах, здатних маневрувати. Це бронетехніка та піхота", - наголошує Forbes.

Аналітики натякають: схоже, Київ вже почав запроваджувати цю тактику. Згадана зміна читається у змісті нещодавніх пакетів допомоги від Німеччини та США. "Хоча пакети включали боєприпаси та інші предмети, які були б корисними для створення оборонної позиції, вони також містили предмети, які в першу чергу використовуються для наступальних операцій. Зокрема, ці пакети допомоги включали значну кількість обладнання для розмінування, в тому числі дистанційно керовані системи розмінування, саперні плуги і підривні машини для знешкодження перешкод. Це обладнання дозволило б українцям просунутися вглиб російських позицій", - аналізує видання. 

Там констатують, за три роки повномасштабної війни обидві армії намагаються протиснути фронт, використовуючи свої сильні сторони. І якщо російські війська можуть похвалитися більшою бойовою силою і великою кількістю боєприпасів, що надає їм значну вогневу міць для нового наступу, українці, на противагу, створили потужну лінію оборони, що не дозволяє РФ просунутися по лінії фронту. 

Можна чекати, що Україна й Росія продовжать розвивати свої стратегії у динаміці, якої вимагатимуть поточні події на полі бою, але, водночас і оглядаючись на мінливий глобальний соціально-політичний клімат. Саме до таких висновків дійшов Forbes. 

ЗСУ сказали - Часів Яр контролюють війська України

Як відомо, Росія в очікуванні 9 травня посилила тиск на фронті: аналітики кажуть, що Путіну хочуть "подарувати" Донеччину до річниці Вітчизняної війни. Зокрема, росіяни намагаються захопити до згаданої дати Часів Яр (Бахмутський напрямок).

Сьогодні речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин "приніс" погану новину для Путіна - за місто тривають бої, вони не під контролем РФ. "Ситуація повністю контрольована підрозділами Сил оборони. Противника в місті немає", - наголосив він. 

Вас також можуть зацікавити новини: