Як проходитиме мобілізація інвалідів 1 групи / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Мобілізація в нашій країні продовжена до 14 лютого 2024 року, а це значить, що кожен чоловік від 18 до 60 років зобов'язаний з'явитися в ТЦК для уточнення даних. Однак інвалідність 1 групи дозволяє робити це тільки в одному випадку - УНІАН розібрався в нюансах.

Інвалідність 1 групи - перелік захворювань

Інвалідність 1 і 2 групи встановлюється, якщо були діагностовані хронічні та онкологічні захворювання, травми, вади розвитку, неврологічні та психічні стани, які суттєво обмежують можливості людини. Повний перелік захворювань наступний:

  • Злоякісні новоутворення, зокрема лімфоїдної, кровотворної і споріднених їм тканин (з метастазами і рецидивами; важкий загальний стан з вираженими проявами інтоксикації, кахексії і розпадом пухлини).
  • Психічні розлади зі стійкими, значно вираженими психопатологічними синдромами (деменція; олігофренія: ідіотія, імбецильність; недоумство внаслідок шизофренії та епілепсії).
  • Хвороби центральної і периферичної нервової системи з прогресуючим перебігом і наслідки травм та інших уражень нервової системи з незворотними, значно вираженими порушеннями рухових, мовних і зорових функцій (верхня або нижня параплегія, геміплегія, виражена атаксія, тотальна афазія і т.д.).
  • Двосторонній анофтальм (відсутність очей, вроджені рудиментарні очні яблука).
  • Повна сліпота або концентричне звуження полів зору до 10 градусів від точки фіксації на обидва ока.
  • Поєднання сліпоти на обидва ока (коригована гострота зору нижче 0,1 або концентричне звуження полів зору до 25 градусів від точки фіксації) із загальною соматичною патологією або з ампутаціями нижніх кінцівок на рівні стегна, однієї верхньої кінцівки або повною глухотою.
  • Сліпота (гострота зору з переносною корекцією менше 0,05 або концентричне звуження поля зору до 10 градусів від точки фіксації) на обидва ока внаслідок стійких незворотних змін.
  • Різко виражена контрактура або анкілози плечових, ліктьових, променезап'ясткових суглобів верхніх кінцівок або тазостегнових, колінних, гомілковостопних суглобів нижніх кінцівок у функціонально невигідному становищі (у разі неможливості ендопротезування).
  • Кукси верхніх кінцівок на рівні передпліччя в різних поєднаннях.
  • Кукси двох нижніх кінцівок на рівні гомілки і вище в поєднанні з кукси однієї верхньої кінцівки.
  • Кукси обох нижніх кінцівок на рівні нижньої третини стегон і вище.
  • Двостороння відсутність чотирьох, трьох пальців кистей, включаючи перший.
  • Захворювання нирок IV і V ступенів, які лікуються шляхом застосування програмного гемодіалізу.
  • Захворювання серцево-судинної системи, що призвели до недостатності кровообігу ІІБ-ІІІ ступенів при неефективності реабілітаційних заходів.
  • Хвороби органів дихання з прогредиентным перебігом, що супроводжуються стійкою легеневою недостатністю III ступеня, в поєднанні з недостатністю кровообігу II-III ступенів.

Відповідаючи на питання про те, яка група інвалідності не потрапляє під мобілізацію, лікарі сміливо називають саме першу - її наявність говорить про те, що людина практично (або повністю) втратила працездатність і потребує постійної опіки.

Відео дня

Також важливо розуміти, що інваліди з I, II і III групами інвалідності можуть опинитися на службі, тільки якщо самі цього захочуть - примусова мобілізація на загальних підставах для них неможлива.

Чи буде відстрочка від мобілізації по догляду за інвалідом 1 групи

Відстрочка від армії по догляду за інвалідом 1 групи можлива, згідно ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Це стосується військовозобов'язаних чоловіків, у яких серед осіб з інвалідністю 1 або 2 групи є дружина, один зі своїх батьків або один з батьків дружини.

Для того щоб мобілізація вас не торкнулася, і ви могли спокійно продовжувати доглядати за інвалідом, необхідно надати документи, що підтверджують цю необхідність:

  • довідка (її нотаріально завірена копія) МСЕК про наявність групи інвалідності в особи;
  • документи (їх нотаріально завірені копії), що підтверджують родинні зв'язки з особою, за якою здійснюється догляд - свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб і т. д;
  • документ, що підтверджує спільне проживання. 

Тобто, якщо батько інвалід 1 групи - відстрочка від армії буде, але не варто пускати ситуацію "на самоплив". Юристи радять військовозобов'язаним самостійно принести в ТЦК всі перераховані вище документи, взяти з собою військовий квиток і повістку (якщо її вручили), і написати заяву в двох примірниках (один - вам, другий - співробітникам ТЦК) про надання відстрочки через догляд за інвалідом. 

Вас також можуть зацікавити новини: