Гетьман оцінив стан російської армії / фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман проаналізував, чи планують російські окупаційні війська надалі заходити вглиб Харківської області

Він переконаний, що до літа цього року росіяни не намагатимуться наступати на Харків. "В них немає таких сил та засобів, щоб робити штурми великих міст. Куди їм намагатись захопити таке місто як Харків, коли вони не можуть Авдіївку взяти, хоча застосовують для цього велику кількість своїх сил. Щоб просунутися під Бахмутом до Часового Яру вони збільшили в два рази свою чисельність з близько 40 тисяч до 80 тисяч військових на Бахмутському напрямку", - сказав він в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Він додав, що на Куп’янсько-Лиманському напрямку зараз зосереджено біля 130 тисяч російських військових. "Може трохи додалося. Там порядку 1000 танків - це третина всіх російських танків на лінії фронту, 800-850 ствольної артилерії, близько 350 РСЗВ - це теж третина наявних. Але, цими силами атакувати місто Харків не можливо. Але обстрілювати, на жаль, будуть",- зазначив Гетьман.

Відео дня

За словами експерта, якщо оцінювати ситуацію загалом, то спроби росіян активно просуватись вглиб Харківщини можливі тільки після виборів президента в Росії у березні цього року. "Скоріш за все після цього буде оголошена більш потужна мобілізація в РФ. Вони хочуть долучити ще 500 тис. людей, тоді їх армія буде складати близько 1 млн. військовослужбовців. Якщо якусь велику частину з них зосередити на Харківському напрямку, то тоді можна припустити, що вони спробують оточити або штурмувати Харків", - сказав Гетьман.

Він зауважив, що українським силам важко стримувати просування ворога на лінії фронту і через те, що росіяни проводять певну тактичну ротацію своїх сил, а наші захисники тримають активну оборону особовим складом, який вже давно на фронті.

"Це погано для нас, тому що ті наші підрозділи, які тримають активну оборону, це ті ж самі люди  без ротації. Нашим хлопцям та дівчатам доводиться відбивати постійні наступи свіжих сил противника. Для штурмових груп росіян, окрема справа чи перебили ми їх чи ні, але умовно кажучи вони провели один бій – вдалося чи не вдалося - вони відійшли і потім підійшли нові. А в нас це 5-6-10 боїв за день і це виснажує не тільки людей, а навіть зброю. Тому, нам потрібна і зброя, і додаткові сили на полі бою щонайменше для ротацій", - акцентував Гетьман.

Ситуація на фронті: останні новини                                                                          

Як повідомляв УНІАН, британська розвідка вважає останні досягнення російських окупаційних військ "стратегічно несуттєвими". За їхніми словами, загарбники продовжують наступати, а українські війська перебувають в активній обороні.

У населеному пункті Табаївка на Харківщині тривали жорсткі бої, вранці аналітики DeepState повідомляли, що селище контролює українська армія.

Вас також можуть зацікавити новини: