Для наступу на Одесу росії треба 3 умови / фото REUTERS

Російські окупанти не відмовилися від намірів захопити Одещину, відкривши таким чином собі шлях до Придністров'я та перекривши Україні доступ до моря. Але наразі реалізувати їх практично неможливо.

Таку думку висловив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко в ефірі 24 каналу.

За його словами, для успішного наступу на Одесу та область російським військам необхідно виконати 3 умови:

  • мати можливість висадити десант в Одеській області за допомогою великих десантних кораблів;
  • контролювати повітряний простір в Одеській області;
  • контролювати сухопутну частину Одеської області для підтримки десантування в Одесі.

"Жодну з цих умов вони наразі не можуть виконати. Десантні кораблі не наблизяться до берегів через протикорабельні комплекси "Гарпун" та "Нептун". Авіація не ризикне підлетіти, бо там дуже добре працює ППО. А щоб добратися до Одеси сушею, окупантам потрібно якимсь чином окупувати Миколаївську область та Миколаїв, зайти в Одеську та просунутися до міста хоча б на відстань артилерійських ударів. В окупантів зараз немає таких можливостей", - наголошує Коваленко.

Разом з тим, на Одещина досі існує ризик ракетних ударів.

"Загроза для Одеси та області – це ракетні обстріли з боку чорноморського флоту та авіації. Також є вірогідність диверсійної діяльності з боку придністров'я. Але не більше цього", – зазначив Коваленко.

Він також підкреслив, що зараз в росіян складна ситуація з кількістю особового складу на тимчасово окупованих територіях півдня України. Їм навіть довелося перекинути деякі підрозділи із Запорізької області на захист Херсонської. За таких умов ні про який наступ рашистів на Одесу не можна говорити.

Раніше аналітик ISW Наталія Бугайова заявила, що якщо росіяни матимуть можливість, вони підуть на Одесу. Поки що у них цієї можливості немає. За її словами, для ЗСУ важливо було вигнати росіян з острова Зміїного.

Вас також можуть зацікавити новини: