Система ППО NASAMS / фото Kongsberg

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що найближчими тижнями варто очікувати хороших новин щодо протиповітряної та протиракетної оборони для України.

Як заявив Зеленський у вечірньому відеозверненні, сьогодні він провів чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача, яке тривало три години.

"Дуже детально проаналізували ситуацію на передовій, на всіх напрямках, на енергетичному фронті, ситуацію на кордонах... Знаємо, до чого готується ворог. Будемо відповідати й далі звільняти нашу землю", - зазначив глава держави.

Відео дня

За його словами, учасники засідання детально проаналізували все, що стосується постачання українським Силам оборони, зокрема, техніки, боєприпасів, зв’язку та зимових речей.

Також окремо було розглянуте питання протидії ракетному та дроновому терору з боку Росії.

"Вже є доволі значні результати у цьому, процент збиття став більшим, але ще є над чим працювати. Маємо забезпечити повний захист українського неба і будемо робити для цього й надалі все можливе і неможливе. Найближчими тижнями очікуємо хороших новин щодо ППО та ПРО для України", - сказав Зеленський.

ППО та ПРО для України: що відомо

У вересні у Пентагоні заявили, що Сполучені Штати Америки планують протягом наступних двох місяців надати Україні два зенітно-ракетні комплекси NASAMS, які забезпечать додаткову протиповітряну оборону нашої держави.

12 жовтня у Брюсселі відбулося засідання Контактної групи з питань оборони України ("Рамштайн-6").

Міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін заявив, що Україна отримає нові системи протиповітряної оборони так швидко, як тільки фізично їх вдасться доставити. Він наголосив, що є воля зробити усе можливе для посилення протиповітряної оборони України.

Своєю чергою, голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі розповів про плани створення комплексної (інтегрованої) системи протиракетної оборони для України. Ця система буде сконструйована так, щоб забезпечувати захист для пріоритетних об'єктів в Україні.

13 жовтня стало відомо, що Велика Британія передасть Україні ракети для системи протиповітряної оборони NASAMS, що будуть здатні знищувати крилаті ракети.

1 листопада стало відомо, що Сполучені Штати Америки мають намір передати Україні вісім систем протиповітряної оборони NASAMS.