Командир "Вовків Да Вінчі" розкрив головні процеси мобілізації, які варто змінити в Україні / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото Генштаб ЗСУ

Командир батальйону "Вовки Да Вінчі" Сергій Філімонов розповів, у який спосіб Україна має змінити підхід до мобілізації, враховуючи, що красиві відео та промови, що мали б надихати, - не діють. Українці знають, що можуть загинути на фронті.

В інтерв'ю Liga.net військовий визнав, що в армії є нестача піхоти, і що чимала кількість бійців, за підсумками двох років війни, не здатні воювати з окупантами - загиблі й поранені є навіть на рівні командирів. Тому зараз гостро стоїть питання рекрутингу. Його намагається проводити й батальйон Філімонова.

"З рекрутингом у країні є проблеми, за кожного бійця нам доводиться боротися... Це важкий шлях. Але бійці, які прийшли добровільно, ефективніші, краще тренуються", - заявив він.

Відео дня

За словами Філімонова, у "Да Вінчі" готують бійців абсолютно різного віку: є хлопці по 18-19 років, які чекають повноліття, щоб піти на війну; є спортсмени; є чоловіки старшого віку, під 50 років.

"Одному - 58 років. Людина розбирається в техніці і, в принципі, ми її вже бачимо в підрозділі, тому що вона прийшла на конкретну посаду", - сказав він.

Також у батальйон просяться жінки, і чимало них воліють займатися бойовою роботою. Філімонов каже, що їх навіть більше, ніж потрібно. Хоча особисто він не поділяє думку про те, що жінці на бойовій посаді є місце. "Є багато об'єктивних і суб'єктивних причин, чому цього не слід робити", - пояснив він.

Філімонов заявив, що у "Вовках Да Вінчі" шукають не стільки піхоту зі штурмовиками та піхоту - він як командир зацікавлений у наборі саперів, операторів БпЛА, танкістів, артилеристів та інших українців, вмотивованих вчитися на професіоналів.

Військовий вважає, що в питанні мобілізації важливіша не кількість, а якість. Будь-який солдат почуватиметься впевненіше, знаючи, що його спину прикриває фахівець-артилерист - тобто вогнева підтримка, яка не дасть окупантам наблизитися. Іншими словами, підрозділи забезпечення - головний пріоритет мобілізації. Туди мають брати людей із мотивацією, вважає Філімонов.

"Тому в першу чергу потрібно забезпечити приплив до сил оборони саме фахівців. І нехай піхота буде трохи гіршої якості, і навіть менше мотивована, ніж підрозділи забезпечення. Тому на ту мобілізацію, яку проводить держава, ми теж покладаємося", - сказав він.

Філімонов порівняв підхід до мобілізації з візитом до дантиста: обираючи лікаря, який лікує тобі зуб, будеш дивитися на найкращих, на тих, хто має досвід, обладнання та інше. Ось тільки для людини, яка йде лікувати зуби, це біль - на годину. А для бійця, який іде воювати, - це життя і здоров'я, акцентував він.

Важливо, щоб кожен українець у своєму командирі бачив опору, відчував турботу і довіру.

"Яке б гарне відео ви не зняли або сказали гарячу промову - це не діятиме на людей, які знають, що можуть прийти і, найімовірніше, загинуть", - сказав він.

Командир батальйону "Вовки Да Вінчі" поставив себе на місце цивільного: "Якби я зараз був цивільним, то в якісь підрозділи із задоволенням пішов би навіть піхотинцем, а в інші не пішов би на жодну посаду", - уточнив він.

Військовий розповів, скільки людей критично потрібно мобілізувати

Раніше тему мобілізації також коментував екскомандир роти батальйону Айдар Євген Дикий. Він назвав необхідний критичний мінімум людей, який Україна має призвати до армії. Йдеться про 500 тисяч чоловіків, уточнив він. Така кількість потрібна ще на "позавчора", пояснив Дикий.

Він назвав процес рекрутингу в Україні сумною історією, в якій країна не просто наступає на знайомі нам граблі - вона на них танцює.

Вас також можуть зацікавити новини: