Росіянам привиділася атака F-16 Румунії / фото US Air Force

Російські пропагандисти заявили, що їхні війська на тимчасово окупованій частині Херсонської області нібито атакував літак F-16C ВПС Румунії. Борт, за їхньою версією, злетів в ніч на 27 січня з 86-ї авіабази в місті Констанца.

Аналітики Defence Express зазначили, що росіяни не дали жодних деталей атаки, яка, на їхню думку, мала місце. Міноборони Румунії оперативно спростувало фейк. В оборонному відомстві вказали, що 86-а авіабаза ВПС Румунії розташована біля міста Борча, а не в Констанці.

Крім того, румунські ВПС не мають на озброєнні літаків модифікації F-16C, вони використовують F-16 модифікацій a/b, модернізованих до стандартів MLU 5.2 і MLU 6.5. Також у заявлений період румунські літаки F-16 не виконували польоти.

Відео дня

Експерти вважають, що цим фейком росіяни показали, що вони не вірять у своє "вундерваффе", про наявність якого вони заявили в жовтні 2023 року - "зв'язка" ЗРК С-400 з далекобійними ракетами 40н6 і літака радіолокаційного дозору А-50, який нібито може наводити ракети на повітряні цілі, в тому числі F-16.

Фейки РФ про F-16 в Україні - останні новини

14 Січня Збройні Сили України знищили в акваторії "азовського трикутника" літак А-50 і борт ІЛ-22 Росії. Це підтвердили в повітряних силах ЗСУ.

Вороже Міноборони регулярно у своїх зведеннях каже, що бачить і збиває літаки F-16 в Україні. У свою чергу секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що терористам РФ немає місця в небі України.

Вас також можуть зацікавити новини: