ПТРК Milan / Armée française-Operations militaires

Франція, у рамках допомоги озброєнням, постачає Україні протитанкові ракетні комплекси Milan. Про постачання цих комплексів, разом із набагато дорожчими та важливішими САУ CAESAR, повідомив президент Франції Еммануель Макрон.   

І відносно Milan можливо одразу сказати, що це заслужений ветеран, який досі стоїть на озброєння армії Німеччини, Франції, Італії та близько 40 інших країн світу. А закладені в нього характеристики дозволили йому взяти ефективну участь у 16 війнах по всьому світу.

Можливості ПТРК Milan

Але одразу треба визначити, що ніяких супер-можливостей від Milan, який створювався у 60-70-х роках чекати не варто. Це протитанковий комплекс, який повністю відповідав тодішній технологічній вершині думок та можливостей, але, як-не-як, пройшло вже 50 років.

Загалом Milan - це класичний ПТРК свого часу, в якому використовується керована по дротах ракета. Задача оператора після пуску - утримати перехрестя прицілу на цілі, тобто весь час від старту до ураження він має знаходитись за пусковою. У порівнянні із сучасними ПТРК, таким як Javelin з принципом "вистрілив-забув" або "Стугною-П" з виносним пультом, це значно ризикованіше для оператора.

Враховуючи те, що дальність польоту ракети Milan складає 2000 метрів, а максимальна швидкість польоту - 200 м/с це означає понад 10 секунд польоту, коли пускова позиція вже демаскована.   

ПТРК Milan / Armée française-Operations militaires

Щодо бронепробиття, то все сильно залежить від версії ракети. З 80-х років постачається версія Milan-2 яка пробиває 1000 мм одиночною кумулятивною частиною. І її вже не достатньо для знищення танків противника у лобовій проекції через динамічний захист.

Спеціально для боротьби з ними у 1993 році з’явилась ракета Milan-2T вже з тандемною головною частиною, яка може знищувати танки противника у будь-якій проекції. Водночас обидві версії ракети може знищувати будь-які БМП та БТР противника у будь-якій проекції.

Переваги ПТРК Milan

У зброї, яка створювалася 50 років назад знайти рішучі переваги доволі важко. Але все ж таки, в умовах України, вони є. Почати треба з того, що зайвої зброї не буває. І від жодного військового ніхто ніколи не почує, що ПТРК може бути зайвим. З таких не сильно нових ПТРК можливо успішно працювати по легкій бронетехніці противника та укріпленим вогневим точкам.

Milan - простий комплекс який доволі швидко можливо опанувати, особливо, якщо вже є досвід "роботи" на таких радянських ПТРК як "Метис" та "Фагот", до яких цей комплекс ідеологічно дуже близькій. Але з однією приємною відмінністю - до складу пускової Milan може входити нічний приціл MIRA. 

Характеристики ПТРК Milan 2

  • Маса пусковий: 16,5 кг
  • Маса ракети в ТПК: 12 кг
  • Маса бойової частини ракети: 1,8 кг.
  • Дальність стрільби: 2000 м
  • Бронепробиття: 1000 мм

Вас також можуть зацікавити: