Російські генерали не виконують завдання Путіна в Україні / REUTERS

Російський диктатор Путін останнім часом змінює генералів, які командують "спецоперацією" в Україні, маючи намір скоріше й "малою кров'ю" виконати її цілі.

Подібна практика застосовувалася в радянський період, коли військових керівників знімали з посад у разі невиконання цілей, розповів "Апострофу" військовий історик Роман Пономаренко.

"Росія в нашому випадку намагається діяти такими ж методами. Поясню чому. Їм теж не вигідна тривала війна, і їм би хотілося закінчити її якомога швидше. Путін, наприклад, не використовує слово "війна" - у них "спецоперація" триває. Він постійно підкреслює, що не буде проголошуватися мобілізація в Росії. Відповідно, він намагається впоратися малою кров'ю і максимально швидко. Тому тасують військових керівників, щоб знайти того, хто зможе домогтися цього результату в поставлені якісь часові рамки, які у них обумовлені", - зазначив експерт.

Відео дня

За його словами, Кремлю нині не вдасться прискорити окупацію українських територій. З цим Пономаренко і пов'язує часту заміну генералів.

"Буквально з перших тижнів війни почалися якісь кадрові зміни. Звичайно, ми зараз не можемо це відстежувати, тому що у нас немає достатньо або менш достовірних джерел інформації з російського табору. Тим не менш, така тенденція там спостерігається", - підкреслив він.

Раніше в британському Міноборони повідомили, що з початку червня вище командування Росії відсторонило кількох генералів від ключових оперативних командних посад у війні проти України. Сили на Донбасі очолив генерал Сергій Суровікін. 

За даними британської розвідки в число відсторонених генералів входять командувач повітряно-десантними військами (ВДВ) генерал-полковник Андрій Сердюков і командувач Південним угрупованням військ (ПУВ) генерал армії Олександр Дворніков, який також деякий час виконував обов'язки Головного оперативного командувача.