Експерт прокоментував, наскільки ймовірним є версія, що по Криму вдарили ракетами ATACMS / скріншот

Військовий експерт Олег Катков проаналізував три раніше озвучені версії удару по військовій авіабазі росіян у тимчасово окупованому Криму 9 серпня, а також висунув четверту версію, яка була б більш вигідна для України.

Свою думку з цього приводу він озвучив в ефірі 24 каналу.

Версії удару по аеродрому "Саки"у Новофедорівці 9 серпня

  • ЗСУ спочатку знищили російську протиповітряну оборону за допомогою високошвидкісних протирадіолокаційних ракет HARM, а потім вдарили ракетами ATACMS.

На думку Каткова, це абсолютно реальна версія. Ракети HARM дійсно могли б знищити радіолокаційні станції таких російських комплексів, як С-300 і С-400.

Відео дня
  • Україна модифікували свій протикорабельний ракетний комплекс "Нептун" для інших цілей і вдарила по авіабазі росіян з нього.

Експерт назвав цю версію не менш цікавою. Катков зазначив, що дійсно розроблялася версія цього ПКРК, яка передбачала можливість ураження наземних цілей.

  • Вибухи в Криму були результатом диверсії і роботи українських захисників у співпраці з партизанами.

Цю версію Катков вважає найменш вірогідною. Але якщо вона правдива, то факт проведення такої спецоперації слід внести в усі підручники історії у майбутньому, зазначив експерт.

  • ЗСУ вдарили з оперативно-тактичного комплексу "Сапсан", також відомого під назвою "Грім-2".

Дану версію, що Україна доробила ОТРК "Сапсан" і зможе тепер вражати подібні цілі без будь-чиєї допомоги, експерт вважає найвигіднішою для України. Однак, підтвердження цьому поки немає.

Удар по аеродрому в Новофедорівці: що відомо 

Нагадаємо, 9 серпня, в тимчасово окупованому Криму прогриміла серія вибухів на російській військовій авіабазі "Саки" в Новофедорівці. Саме з цієї авіабази ворожі літаки летіли бомбити Запорізьку, Миколаївську та Херсонську області.

У Міноборони України прокоментували вибухи, зазначивши, що не можуть встановити причину загоряння, проте вкотре нагадали про правила пожежної безпеки та заборону куріння у невстановлених місцях.

У Міноборони Росії заявили, що вибухи сталися через те, що здетонували боєприпаси. Повідомлялося про постраждалих і одного загиблого.

Повідомлялося, що в результаті вибухів знищено щонайменше 9 літаків, аеродром виведений з ладу.