Артилерія ЗСУ поступово бере гору над ворогом / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Росія втратила перевагу в далекобійній артилерії на Запорізькому фронті і скоро може втратити її всю. Таку думку висловив військовий аналітик німецького видання Bild Юліан Репке.

Видання опублікувало відео, на якому ракета РСЗВ HIMARS знищує російську далекобійну гармату "Гіацинт-Б" калібру 152 мм. Репке зазначає, що такі відео зі знищенням російської артилерії з'являються все частіше. 

"Проти високоточної артилерії НАТО калібру 155 мм і керованої реактивної артилерії (HIMARS, M-270, Mars-II) у російської ППО немає шансів. Залишається питання, як довго Росія зможе витримувати смертоносну точність українських атак", - пише експерт.

Репке нагадав, що нещодавно відсторонений від посади командувач російською 58-ю армією генерал-майор Іван Попов якраз скаржився на відсутність контрбатарейної боротьби і масову загибель російських солдатів від української артилерії. 

"Дальній вогонь росіян слабшає. Якщо ще минулого літа говорили, що Росія щодня випускає в 10 разів більше снарядів по українських військах, ніж Україна по російських, то відтоді це співвідношення майже зрівнялося. Українській армії поступово вдається знищувати потужні далекобійні ггармати Росії на запорізькому фронті. Їх залишилося, ймовірно, кілька десятків, але і їхня доля, схоже, вирішена наперед", – вважає Репке.

Знищення російської артилерії

"Гіацинт-Б" - радянська 152-мм буксирувана гармата, що стоїть на озброєнні пострадянських країн. Залежно від типу боєприпасу може стріляти на максимальну дистанцію від 12 до 33 км. Станом на початок 2022 року російська армія мала у своєму розпорядженні кілька десятків таких гармат і ще близько тисячі – на зберіганні.

В останні два місяці ЗСУ особливо активно винищують російську артилерію на фронті. За даними Генштабу, на поточний момент знищено 4463 артилерійські системи, з яких близько чверті було знищено саме в травні-червні цього року. 

Вас також можуть зацікавити новини: