Журналіст розкрив плани Путіна щодо України / фото REUTERS

Потенційної військової загрози для України з боку РФ зараз немає, вважає російський журналіст Ігор Яковенко.

Про це він сказав в інтерв'ю "Апострофу".

Журналіст прокоментував суперечливі повідомлення України та США щодо концентрації російських військ біля кордону.

Відео дня

"Я теж звернув увагу на цю суперечність – українська розвідка каже, що жодних військ немає, американці кажуть: "Нам із космосу видніше". Хто тут правий – не знаю. Чи є там серйозний рух? Російські війська і так знаходяться на прикордонній території з Україною. А стало їх більше чи менше – це питання, на яке важко відповісти", - каже він.

На думку Яковенка, Путін може "відповісти" на нещодавнє застосування ЗСУ на Донбасі турецького безпілотника.

Читайте такожВідвоювати Донбас за місяць: експерти оцінили перспективи "карабахського" сценарію в Україні"У будь-якому разі я не бачу серйозної перспективи загрози. Так, Путіну якимось чином треба відповідати на той ляпас, коли український Байрактар знищив російську гаубицю, але це не надто великий привід для ескалації конфлікту з боку Росії. Це не вбивство ерцгерцога Фердинанда, через яке формально розпочалася Перша світова війна", - вважає він.

"На мою думку, Росія на сьогодні не готова до військової відповіді. Велика війна забере багато життів, але після неї Росії просто не буде. Малу війну, щось на кшталт того, що було влаштовано у 2014 році, я думаю, ЗСУ цілком здатні виграти. Озброєння стало іншим, армія стала іншою і ось у такій локальній війні Україна зможе відбитися", - резюмував експерт.

Можлива ескалація на кордоні: що відомо

Як повідомляв УНІАН, видання Washington Post, посилаючись на заяви своїх анонімних джерел, написало, що останнім часом Росія відновила нарощування військової сили на кордоні з Україною.

Крім того, останніми днями в соцмережах стали з'являтися відеоролики з ешелонами військової техніки, зокрема танками і ракетами, які перевозять в південні й західні регіони Росії.

Читайте також"Раптом Путін помер?": Аваков каже, що в України має бути сценарій на випадок смерті глави Кремля

За даними видання, у США і Європі на це звернули увагу останніми тижнями - після завершення російсько-білоруських військових навчань "Захід-2021".

У Міністерстві оборони України заперечили розповсюджену виданням The Washington Post інформацію про нарощування Росією військової сили біля українського кордону. Оприлюднені в ЗМІ дані про переміщення військ РФ у Міноборони називають "елементом спеціальних інформаційно-психологічних дій, які по суті є плановими заходами у рамках переміщення військ після завершення навчань".

Згодом видання Politico оприлюднило свіжі супутникові фотографії, які підтверджують повідомлення про те, що Росія знову зосереджує війська та військову техніку на кордоні з Україною.