Розвідка Британії: Росія реабілітовує найманців 'Вагнера' після заколоту Пригожина

В Російській Федерації спостерігаються ознаки реабілітації окремих членів приватної військової кампанії "Вагнер" після невдалого заколоту Євгена Пригожина у червні 2023 року.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії у мережі X (Twitter), посилаючись на дані розвідки.

Зокрема, 14 листопада 2023 року окремій групі "вагнерівців" видали офіційні посвідчення ветеранів. Це перший випадок, коли членів "Вагнера" офіційно визнали ветеранами.

Відео дня

"Російське міністерство оборони започаткувало нову систему, яка дозволяє ветеранам "Вагнера" отримувати ветеранські посвідчення і відповідні бонуси. Група "Вагнера" нещодавно увійшла до командної структури Національної гвардії Росії (Росгвардії)", - наголошується у повідомленні.

"Досить імовірно, що це свідчить про реабілітацію деяких елементів "Вагнера" російською адміністрацією", - сказано у повідомленні.

Як відзначає розвідка, це відбувається після довгого періоду невизначеності щодо того, як російська влада буде ставитися до персоналу "Вагнера" після заколоту і невдалого "Маршу за справедливість" у червні 2023 року.

Невдалий заколот ПВК "Вагнер"

Як повідомляв УНІАН, 23 червня засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин відправив своїх бійців до Москви з "маршем справедливості", щоб відсторонити від посади міністра оборони РФ Сергія Шойгу та начальника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова. Їх лідер бойовиків неодноразово звинувачував у неефективності ведення війни проти України.

Тоді найманці захопили Ростов-на-Дону і пройшли декілька областей Росії. На своєму шляху вони збили шість гелікоптерів армії РФ та один літак, внаслідок чого загинуло більше 10 російських військових.

У 200 кілометрах від російської столиці Пригожин зупинив війська і наказав їм повертатися. Заявлялося, що це сталося після переговорів з самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком, який пообіцяв "вагнерівцям" безпеку.

23 серпня, рівно через два місяці після заколоту, в Тверській області розбився літак Пригожина, на борту якого перебував сам ватажок ПВК і його соратники.

Вас також можуть зацікавити новини: