САУ AS90 під час операції в Афганістані / Фото-US Army

Велика Британія передасть Україні десять самохідних установок, про що офіційно повідомив прем’єр-міністр країни Борис Джонсон. І хоча він не назвав точний тип САУ, але наявне у британській армії озброєння не залишає жодних варіантів, крім AS90.

Загалом Великобританія має на озброєнні 89 таких артилерійських систем, тому мова йде про передачу понад десятої частини від запасів. А що найголовніше, ці AS90 готові до відправлення до України вже найближчим часом.

Цікаво, що вперше про передачу AS90 заговорили ще наприкінці квітня, але згодом цю інформацію спростували.  

Можливості AS90

Розробка AS90 велась наприкінці 80-х років для заміни застарілих 105-мм САУ FV433 Abbot та американських 155-мм САУ M109. Виробництво AS90 тривало з 1992 по 1995 рік під час якого було випущено 179 САУ загальною вартістю 480 млн доларів.

AS90 - це класична гусенична САУ, яка має довжину ствола 155-мм. В ній реалізовано напівавтоматизоване заряджання, що дозволяє зробити перші три постріли за 10 секунд. Алгоритм заряджання - покласти снаряд на лоток, далі спрацьовує механізм, який подає та досилає снаряд, а заряджаючий має докласти рукою вишибний заряд.

Тобто три постріли за 10 секунд можливо зробити лише завдяки тому, що перший снаряд вже у гарматі, другий на лотку, а третій у руках заряджаючого. Далі темп вогню стандартний - два постріли на хвилину.

Через те, що AS90 оснащується стволом довжиною у 39 калібрів, дальність пострілу становить 24,7 км звичайним снарядом та до 30 км активно-реактивним. За точність вогню відповідає цифрова система управління вогнем, яка була оновлена під час модернізації наприкінці 2000-х років. Вона включає інерціальну та супутникову навігацію, цифровий приціл та електричні приводи наведення гармати, який забезпечує надвисоку точність наведення. 

Особливості AS90

Оснащення AS90 стволом довжиною 39 калібрів значно зменшує бойові можливості САУ. Тому проводились роботи з оснащення артилерійської системи довшим стволом у 52 калібри, що дає збільшення дальності стрільби до 30 км звичайним та до 40 км активно-реактивним боєприпасом.

Модернізована версія отримала назву Braveheart (Хоробре серце), через що доволі часто можливо зустріти твердження, що всі AS90 мають назву Braveheart. Але це аналогічно тому, щоб називати всі M109 - Paladin, хоча ця назва відноситься лише до модернізацій А6 та А7.

Більше того, попри те, що Braveheart була розроблена наприкінці 90-х років, досі інформації про масове оснащення довшим стволом британських САУ немає. А на наявних фото та відео в абсолютній більшості випадків можливо побачити AS90 зі стволом у 39 калібрів. 

Водночас саме башта від AS90 з довгим стволом у 52 калібри вже добре знайома українським військовим. Бо її ліцензійна версія використовується у польський САУ Krab, яка вже активно використовується у боях проти армії РФ. Тобто деякою мірою AS90 не буде новинкою для ЗСУ.

Характеристики AS90

  • Бойова вага: 45
  • Екіпаж: 5 осіб
  • Калібр: 155 мм
  • Довжина ствола: 39 калібрів, 52 калібру у варіанті Braveheart
  • Двигун: 660-сильний дизель
  • Максимальна швидкість: 55 км / год

Вас також можуть зацікавити: