Кабакаєв допускає, що Путін зуміє схилити Лукашенка до війни / фото REUTERS

На сьогодні ризик вторгнення військ Білорусі в Україну становить 80%, якщо це трапиться, фронт розтягнеться по всій лінії кордону. Крім того, стане актуальним питання про наявність необхідної кількості зброї.

Таку думку висловив блогер, громадський діяч, офіцер ЗСУ та член експертної групи при головнокомандуючому Збройних сил Семен Кабакаев, передає "Обозреватель".

За його словами, російський диктатор Путін продовжує тиснути на свого "колегу" з Білорусі, вимагаючи від нього відправити свою армію на війну в Україну. Кабакаєв стверджує, що Лукашенко нібито пояснював Путіну, що білоруси виступають проти війни, посилаючись на дані опитування.

Відео дня

"І він з папірцями побіг до Путіна, і сказав, що я готовий давати вам бази, ракети, снаряди, боєприпаси, аеродроми, місця для проживання, але своїх людей дати не можу, тому що потім ці військові мої, проти мене обернуться зі зброєю, і опозиція цим скористається і мене дуже швидко тут скинуть. І вирішили не давати для цього приводу", - зазначив військовий.

При цьому він нагадав, що російська армія продовжує використовувати ресурси Білорусі, а в майбутньому агресор може змусити вступити у війну генералів Республіки.

"Ми ж розуміємо, що це Путін може поставити питання руба: або ти наступаєш на територію України, або ми тебе тут умовно вб'ємо. Я можу бути впевнений у такій розмові. Тому Лукашенко намагається до останнього це якось відтягнути. Або у нього це вийде - я не знаю. Я не впевнений", - зазначив Кабакаєв.

"Чим це загрожує для нас? Для нас це велика проблема в тому, що, по-перше, розтягнеться фронт, по-друге, не для всіх вистачить мішків ховати їх і передавати назад в Білорусь. Це велика проблема. Це стало зрозуміло з росіянами. Ну скільки там було росіян? 50 тисяч мішків потрібно, ну а тут ще трохи залишилося", - додав він.

За словами офіцера, важко спрогнозувати чисельність військового контингенту Білорусі для війни проти України. Але він прогнозує велике число "відмовників" і втікачів з поля бою.

Основним питанням для України в разі агресії Білорусі Кабакаєв назвав озброєння.

"Чи отримаємо ми зброю, чи підемо ми в контрнаступ, чи зможемо ми давати відсіч, чи буде чим давати відсіч з боку Білорусі, яка це буде ситуація", - зазначив військовий, додавши, що, як буде відбуватися можливий наступ, важко сказати.

"Але, підбиваючи підсумок, можу сказати, що Білорусь - така ж загроза, як Росія. Є ймовірність, що це буде наступ по всій лінії кордону з Україною", - підкреслив Кабакаєв.

Як повідомлялося, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко 3 липня заявив, що Білорусь підтримує Росію і будує з РФ "союзну державу".

За його словами, вже давно в союзі Білорусі та Росії створено "єдине угруповання Збройних сил", а участь Білорусі в "спецоперації" визначено ним давно.