Сирський ініціював проведення аудиту в армії / фото t.me/osirskiy

Новопризначений головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський здатен перезавантажити армію, хоча швидко цей процес не відбудеться. Про це в інтерв’ю "Телеграфу" розповів народний депутат від фракції "Слуга народу", заступник голови комітету з питань прав людини Руслан Горбенко.

"Перезавантажити армію за мить ми точно не зможемо. Генерал Сирський — дуже харизматична і тверда натура. Перша пропозиція, яку він подав президенту, це зробити аудит. Він зайшов зі своєю дуже потужною командою… Олександр Станіславович така людина, що він доб'ється і переверне все з голови на ноги, але буде порядок", - зазначив він.

Він також детально розповів про напрямки аудиту в армії, які ініціював Сирський.

Відео дня

По-перше, це аудит системи мобілізації, зокрема аналіз з погляду мобілізаційного ресурсу працівників сектору безпеки - МВС, Національна гвардія, прикордонники, СБУ й інші правоохоронні органи.

"Це аудит, який відкриває можливість брати на війну, у військові частини хлопців, наприклад, з Патрульної поліції. А там дуже мотивовані хлопці, тому що в Патрульній поліції більшість ветеранів, які пройшли ще АТО в 2014-2016 роках", - зазначив він.

По-друге, має бути  аудит логістики, зазначив депутат, згадавши в цьому контексті заяву президента Зеленського про наявність на складах 26 тисяч дронів, які ніяк не могли доїхати до фронту.

Крім того, будуть детально вивчені скарги командирів на ремонт техніки.

"Якщо в ремонті працюють безрукі, які можуть тільки фарбувати привезені з-за кордону танки, а хлопці потім місяць-півтора в рембаті його допрацьовують, то так не повинно бути. Хлопці розповідають, що їм доводиться виходити на "нуль" і шукати запчастини в підбитих танках, щоб тільки наш танк поїхав", - зазначив депутат.

Крім того, потрібен аудит по виготовленню боєкомплекту і дронів.

"Є ж випадки, що у нас три-чотири місяці дронів нема, а потім на п'ятий місяць навалили. Але ж війна триває щодня. І от за цим мають стежити департаменти, які працюють в ЗСУ та Міноборони", - зазначає депутат.

Крім того потрібен аудит фортифікаційних споруд. Зокрема, зазначив депутат, є багато комунальних підприємств, де люди заброньовані, де є техніка. І таких людей можна залучати до будівництва цих споруд.

"Там, де дійсно гаряче, – хай працюють військові, і у нас є спеціальні інженерні полки, які мають броньовані екскаватори. Якщо в бригадах ми створили роти БПЛА, то точно вже повинні бути роти, які будують фортифікаційні споруди. Щоб вони могли робити це самостійно", - зазначив він.

Призначення Сирського головнокомандувачем ЗСУ

Президент Володимир Зеленський 8 лютого цього року підписав указ, яким звільнив Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ. Залужний був головнокомандувачем української армії з 2021-го. На цю посаду очільник держави призначив Сирського.

Наприкінці лютого український лідер детально пояснив, чому наважився на звільнення Залужного. За словами Зеленського, кадрова зміна, у тому числі пов'язана з перезавантаженням військового командування. Він підкреслив, що громадяни України мають упускати бюрократію, оскільки "у нас немає іншого шансу".

Вас також можуть зацікавити новини: