Україні потрібні ЗРК Patriot / фото US Army

Україні треба боротися за повітряний простір і для цього є кілька інструментів, з яких системи ППО Patriot, найпростіші для досягнення цих цілей.

Про це в інтерв'ю Голосу Америки сказав аналітик Інституту вивчення війни (ISW) Джордж Баррос. Він зазначив, що США мають велику кількість Patriot, які вони могли б надати українцям.

"Що також важливо зробити, це усунути, так би мовити, простір недоторканності... всередині РФ. Якщо ви подивитеся на карту, на розташування Харкова відносно Бєлгорода та Воронежа, враховуючи дальність дії авіабомб, це 40-70 км, то зрозумієте, що вам потрібно збивати російські літаки, поки вони ще в російському повітряному просторі, коли вони тільки наближаються до Харкова", - пояснив ситуацію експерт.

Відео дня

"Політично США не дозволили українцям це робити і це є помилкою. Слід дозволити українцям збивати літаки в російському повітряному просторі до того, як вони наблизяться до кордону, щоб запустити авіабомби. Дуже важко їх перехопити після того, як вони були випущені. Patriot з цим добре впорається", - підкреслив аналітик.

Баррос зазначив, що існують також інші системи... включно із тактичними протиповітряними засобами радянських часів – "Стріла" чи системи ОСА, потрібні також боєприпаси до них.

Системи Patriot для України

10 квітня  головний дипломат ЄС Жозеп Боррель зазначив, що європейська армія має близько 100 систем Patriot, тому не може бути переконливим аргументом те, що країни Євросоюзу нібито не можуть сім з них передати  Україні.

28 березня Зеленський повідомив, що США не передавали Україні системи протиповітряної оборони Patriot. Тоді ж він зазначив, що до 7 одиниць цих систем могли б убезпечити небо для індустрії, шкіл і українських військових.

Вас також можуть зацікавити новини: