Стягування військ РФ - у ЗСУ назвали основні ознаки підготовки Росії до нападу: наразі їх немає / Фото: REUTERS

Командувач об’єднаних Збройних сил Сергій Наєв підтвердив зростання рівня військової загрози на кордоні з Росією, але про підготовку до нападу не йдеться.

Про це він заявив в ефірі Свободи Савіка Шустера.

За його словами, наразі «критична лінія не перейдена».

Відео дня

«Ми на даний час не бачимо створення наступальних угрупувань», – відповів Наєв.

Читайте такожСША за потреби можуть збільшити кількість своїх військових в Україні

Він зауважив, що Збройні сили завжди розглядають можливі варіанти дій противника включно з найгіршими.

«З 2015-2016 років навколо України перебували 28 батальйонів тактичних груп, які разом зі ЗС РФ на території окупованого Криму і російсько-окупаційними військами в ОРДЛО складали 88 тисяч 900 осіб. Прибули додаткові батальйони тактичної групи, їх зараз 47. Загальна чисельність становить 103 тисячі 200 осіб. Ми ще чекаємо наближення близько 9-10 батальйонів тактичних груп. Загальна чисельність становитиме 110 тисяч осіб ЗС РФ», –  уточнив Наєв.

Командувач наголосив, що ЗСУ відпрацьовують відбиття значно більшої чисельності ворога.

За його словами, військові зараз займаються стримуванням ескалації навколо державного кордону.

Однак Наєв підтвердив, що одна з ознак підготовки до ворожих дій є розгортання військових госпіталів, що раніше фіксували ЗМІ на території Росії, близькій до кордону з Україною. При цьому він зауважив, що для наступу противник створює насамперед ударні угрупування.

«На даний час таких ознак (для наступу – УНІАН) немає. Такі підрозділи знаходяться у базових таборах, на полігонах і здійснюють «демонстрацію сили», – відповів Наєв.

Стягування військ РФ до кордону України

  • 30 березня Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак повідомив, що Росія зосередила вздовж державного кордону України та на тимчасово окупованих територіях 28 батальйонних тактичних груп і під виглядом підготовки до навчань планує ще підтягнути до 25 батальйонних тактичних груп, що створює загрози військовій безпеці України.
  • У Пентагоні заявляли, що їм відомо про пересування російських військ на кордоні з Україною, це питання США обговорюють з союзниками по НАТО.
  • 1 квітня Кремль прокоментував зосередження військових сил Російської Федерації біля кордонів України, заявивши, що це не повинно нікого турбувати.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що РФ намагається тиснути на Україну шляхом посилення військ на кордоні. При цьому він запевнив, що Україна готова до будь-яких провокацій і продовжує відстоювати на переговорах позицію запровадження більш ефективного режиму припинення вогню на Донбасі.
  • За інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, Росія може спробувати просунути свої війська углиб території України, а також готується провокувати Україну на воєнну відповідь.