Вітольд Фокін / Скріншот

Президент Володимир Зеленський увів до складу делегації України для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) прем'єр-міністра України в 1990-1992 роках Вітольда Фокіна.

Відповідний указ № 327/2020 глава держави підписав 18 серпня 2020 року, йдеться у Telegram Офісу президента.

Читайте такожОбмін полоненими: Україна передала ОБСЄ список з близько 100 людейЗгідно з документом, Володимир Зеленський визначив Вітольда Фокіна першим заступником глави делегації (за згодою).

Відео дня

Хто такий Вітольд Фокін і що думає про Донбас

Вітольд Фокін (за національністю росіянин) народився у 1932 році у Дніпропетровській області. За влади комуністів був членом комісії Комуністичної партії (КПУ) у 1976-1981 роках, членом ЦК КПУ у 1981-1991 роках, депутатом Ради СРСР 11 скликання у 1988-1989 роках.

З 1990 по 1992 роки – за президентства Леоніда Кравчука – був прем’єр-міністром України. Одним з перших отримав мандат народного депутата Ради вже незалежної України.

Взаємини з Росією

Вітольд Фокін був серед підписантів угоди урядів Білорусі, України та Росії, що полягала у спільній економічній політиці на базі карбованця (рубля). А перехід на національну валюту – гривню – вимагав попереднього сповіщення.

У 1993 році Фокін був президентом Міжнародного Фонду гуманітарних та економічних зв’язків України з Росією.

Що каже про ситуацію на Донбасі

Вітольд Фокін уперше з’явився на засіданні Тристоронньої контактної групи 4 серпня – його привів Леонід Кравчук. Тоді представник ОРДЛО в українській делегації Сергій Гармаш заявив, висновуючи з виступу екс-прем’єра, що Фокін «забагато дивиться телевізор».

«Ось Вітольд Павлович мене здивував. Давно я не чув у своєму оточенні вислів «народ Донбасу». Видно, що він багато дивиться телевізор... Було враження, що екс-прем'єр приїхав не з хутора під Києвом, а з окупованої території. Але це теж корисно. Головне, що він був щирий у своєму переживанні за людей і за країну, все інше (якщо він погодиться працювати в делегації) зітреться суворою реальністю небажання Москви ні на жодні компроміси», – вважає Гармаш.

Новопризначений очільник української делегації Леонід Кравчук / фото УНІАН

Зміни у складі української делегації у "Мінських перемовинах": хронологія

  • 28 липня стало відомо, що екс-президент Кучма вирішив припинити участь в роботі ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Президент Зеленський зауважив, що він з повагою ставиться до рішення Кучми й подякував йому за роботу на чолі української делегації в ТКГ.
  • 29 липня Зеленський повідомив, що на посаду нового глави делегації України в ТКГ розглядаються кандидатури чинного першого заступника голови української делегації, віце-прем'єр-міністра України Олексія Резнікова, першого президента України Кравчука та ще кількох осіб.
  • 30 липня Зеленський призначив Кравчука головою української делегації в Тристоронній контактній групі у Мінську.
  • 4 серпня перший президент України, голова української делегації у ТКГ Леонід Кравчук заявив, що Вітольду Фокіну запропонована посада «координатора комунікацій всіх сторін» у складі ТКГ.
  • 5 серпня в Офісі президента повідомили, що Фокін планує визначитись зі своєю можливою участю в роботі української делегації в ТКГ до кінця поточного тижня.