Росія запускає ракети по Україні з бомбардувальників Ту-22М3 / фото Міноборони РФ

Військові аналітики відповіли на питання, чи могли ЗСУ 29 грудня з ЗРК Patriot  збити російський бомбардувальник Ту-22М3, який випускав ракети з території РФ.

Як нагадали в Defence Express, 29 грудня близько 14:46 росіяни вдарили по Смілі на Черкащині ракетами Х-22. За інформацією Повітряних сил, запуск був здійснений з Курської області.

"Враховуючи дальність пуску ракет Х-22 у 400 км, його могли здійснити на дальності у 80-90 км від кордону з Україною. І у разі розміщення умовного Patriot в 40 км від кордону з РФ, це означає, що пусковий рубіж Ту-22М3 все ж потрапляє у 160 км дію цього ЗРК", - йдеться в публікації.

Відео дня

Заначається, що крім дальності знищення цілей, у будь-якого ЗРК або ракети "повітря-повітря" є такий параметр, як no escape zone:

"Дальність, на якій ворожий літак вже точно не вийде за дальність ураження. Тому відразу після фіксації бортовими системами роботи ворожої РЛС на захоплення літак здійснює протизенітний маневр та намагається розірвати дистанцію. Для зенітних ракет GEM-T (PAC-2) no escape zone оцінюється в 110 км - на 50 км менше максимальної дальності дії. Тобто, для гарантованої поразки необхідно підтягнути Patriot ще ближче і поставити мало не на кордоні".

Удар по Смілі - що повідомлялося

Нагадаємо, вдень 29 грудня під час повітряної тривоги в Черкаській області прогриміли вибухи. Пізніше стало відомо про "прильоті" в місті Сміла, серйозні наслідки nf про постраждалих.

Вас також можуть зацікавити новини: