Розкрито цікаві факти щодо тренування бійців ГУР / скріншот

Бійці Головного управління розвідки Міноборони України перед участю у спецопераціях проходять не лише фізичну, а й психологічну підготовку.

Командир групи спецпідрозділу "Артан" ГУР МО України, який має позивний "Саба", розповів "BBC News Україна", що у його підрозділі всі воїни проходять через процедуру під назвою "Похорон воїна" - це давній обряд, необхідний для того, щоб звільнитися від страху загибелі. Першим тренування могилою проходить командир.

"Саба" розкрив, як відбувається цей обряд. "Боєць копає собі могилу завглибшки метр. Потім пише на папірці все, що вважає зайвим у житті й чого готовий позбутися. Папірець спалює. Після лягає в яму - і його в ній закопують. Для дихання ротом дають водолазну маску з трубкою. У такій "тренувальній могилі" спецпризначенець лежить від 40 хв до чотирьох годин", - дізналися журналісти.

Відео дня

Командир групи спецпідрозділу додав, що під землею людина втрачає контроль над своїм тілом, і стає видно, наскільки вона здатна тримати під контролем свої думки й почуття.

"...Наша робота передбачає повний самоконтроль і довіру до побратимів, які мають тебе відкопати. Ти повністю залежиш від інших... Ми закопуємо себе живцем у землю, щоб прийняти смерть. Після цього йдемо на спецзавдання. Прийнявши те, що ти можеш загинути, ти можеш спокійно, ефективно виконувати свою роботу", - зазначив він і додав, що кожен командир може сам вирішувати, чи мають його підлеглі проходити тренування могилою.

Цікаві новини про українську розвідку - сьогодні це варто знати

Раніше стало відомо, що очільника ГУР Міноборони України Кирило Буданов особисто бере участь у спецопераціях, попри важкі поранення, отримані у минулому.

За словами представника української розвідки Андрія Юсова, Буданов не "паркетний" генерал, і він розуміє, що іноді треба для розуміння справжньої ситуації на полі бою перебувати на місці, а не читати зведення.

Вас також можуть зацікавити новини: