У ЗСУ оцінили, якими силами РФ зможе спробувати піти в новий наступ / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Оцінюючи ймовірність нового наступу РФ, речник Східного угруповання військ Збройних сил України Сергій Череватий заявив, що зараз Російська Федерація не має такої армії, якою вона вторглася на територію України 24 лютого 2022 року. Він нагадав, що тоді багато хто пророкував, що Україна протримається три дні, проте наші захисники тримають оборону вже майже рік. 

"Тепер скоро вже рік, як ми тримаємо оборону і вбили понад 120 тис. ворогів, знищили найкращу його техніку, бронетехніку, літаки. Давайте ще один момент. Угруповання вторгнення ворога становило близько 170 тис. Знову ж таки, повертаючись до цифр Генштабу, понад 120 тис. уже знищено. І якщо ми помножимо ще на три, щоб дізнатися кількість поранених, то зрозуміємо, що це і є те угруповання, яке було найпрофесійнішим, найкращим, підготовленим під вторгнення. Його немає. Чим буде ворог наступати? Напевно, він спробує наступати тими мобілізованими, яких зараз призвали", – пояснив він в ефірі телеканалу FREEДОМ

За словами Череватого, мобілізовані росіяни не є професійними військовими, навіть якщо вони пройшли якусь підготовку. Він наголосив, що це люди, яких вирвали з мирного життя.

Відео дня

"Тому буде важко, будуть, напевно, спроби якихось наступів. Але, мені здається, що Збройні сили України показали вже, на що здатні", – додав представник Східного угруповання військ. 

Водночас Череватий закликав читати всілякі аналітичні викладки різних експертів зі скептицизмом. Натомість людям варто приділяти більше уваги інформації, яку надає, наприклад, Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Загроза нового наступу Росії

Член-кореспондент Британського королівського інституту оборонних та безпекових досліджень (RUSI) Олександр Данилюк вважає, що Росія збирається піти у новий великий наступ на Україну у лютому. Можливо, це станеться вже наступного тижня.

Водночас видання Bloomberg прогнозує, що майже через рік після повномасштабного вторгнення в Україну Володимир Путін готує новий наступ. При цьому він готує Росію до конфлікту зі США та їхніми союзниками, який, як він розраховує, триватиме довгі роки.

26 січня аналітики Інституту вивчення війни у своєму звіти припустили, що російські війська готуються до вирішальної наступальної операції у Луганській області. Щоб розосередити та відволікти ЗСУ вони можуть проводити обмежені атаки на більшу частину лінії фронту.

Вас також можуть зацікавити новини: