Жданов припустив, чи буде Україна бити по Червоній площі 9 травня / фото REUTERS

Військовий експерт Олег Жданов назвав дві основні причини, через які Збройні сили України не битимуть ракетами по Червоній площі у Москві 9 травня.

"По Червоній площі ніхто пуски робити не буде. По-перше, у нас немає оперативно-тактичного ракетного комплексу. Ми стоїмо з простягнутою рукою вже півроку, просимо у наших партнерів ОТРК ATACMS, які можна застосовувати з пускових установок HIMARS. Нам їх не дають", - заявив він.

Друга причина - Україна не обстрілюватиме цивільне населення, зазначив експерт:

"Якщо ми і будемо завдавати ударів по території Росії, то по військових об'єктах. Ніхто по скупченнях цивільних не битиме. Ми - не фашисти, як росіяни. Ми діємо з урахуванням звичаїв і правил ведення війни. Тому ми шкодуємо цивільне населення, ставимося до нього гуманно і дотримуємося міжнародних конвенцій".

Що ж стосується можливостей Росії збивати балістичні ракети, то Жданов переконаний, що таких у неї немає:

"Теоретично балістичні ракети Росії збивати нічим. Їхні хвалені комплекси С-400, якщо і борються, то тільки на малих дистанціях. У С-300 по балістиці - 30-40 кілометрів. Але за часом реакції і швидкістю своєї ракети він не встигає ефективно відреагувати... Й С-400, думаю, недалеко пішов".

Удари по Росії 9 травня - інші прогнози

Як писав УНІАН, льотчик-інструктор, полковник Збройних Сил України в запасі, військовий експерт Роман Світан заявляв, що росіян чекає "великий сюрприз" на 9 травня: у Москву на Червону площу можуть потрапити не тільки українські дрони.

Та ізраїльський військовий оглядач Давид Шарп зазначав, що з військово-технічної точки зору в українців є можливість завдати удару по Москві 9 травня, як і ймовірність того, що такий удар вдасться.