Ми можемо втратити Донецьку область, але це не означає програш у війні, стверджує Тарас Чмут / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Україна може втратити Донецьку область, однак Сили оборони не мають триматися за населенні пункти, якщо це зашкодить Україні стратегічно, сказав в інтерв'ю ТСН ветеран АТО, очільник фонду "Повернись живим" Тарас Чмут.

За його словами, відступати - боляче, цього нікому з українців не хочеться. Водночас він не вважає це точкою неповернення:

"Втрата Донецької області виглядає реальною, але це не дорівнює програшу у війні. Крім того, це не є точкою, де ми маємо здатися, де все пропало, це не є точкою неповернення. Очевидно, це неприємно, боляче відступати, втрачати. Але якщо ми хочемо виграти війну, ми маємо керуватися розумом, а не емоціями. Не хочеться нікому покидати населені пункти, але ми не маємо вважати за норму обнулення великих військових частин чи цілих зведень за те, щоб принципово щось тримати".

Відео дня

Чмут також зазначив, що для України наразі головною точкою є тимчасово окупований Крим. Сам там слід докласти найбільше зусиль, як сказав Чмут: "По-перше, він український і ми не маємо жодних обмежень з реалізації військового потенціалу на окупованій території. По-друге, Крим – це ідеологічно символічне місце для РФ, для її режиму і пропаганди. І кожен удар – це не просто знищені люди і техніка, це удар по російській імперії, самовпевненості. Керченський міст дійсно виконує важливу логістичну ціль. Його знищення – це одна зі стратегічних задач для України на цьому етапі. Його знищення мало б суттєвий вплив на можливість забезпечення угруповування військ". 

За словами ветерана АТО, якщо Київ отримає вдосталь озброєння, то зможе ізолювати півострів. 

"Крим може стати як правобережжя Херсонщини. Коли росіяни не вийдуть, вони будуть вмирати, терпіти, але їм буде дуже складно. Адже логістика, літаки збиваються чи знищуються на аеродромах, морем ви багато не забезпечите. Це буде проблема і це дуже гарна точка для нас, куди ми маємо докладати зусилля", - пояснив Чмут.

Тимчасово окупований Крим - останні новини

На думку публіциста Андрія Піонтковського, Кримський міст буде знищено вже в травні цього року.  Журналісти Business Insider вважають, що ракети ATACMS, які Україна отримала від США, можуть зробити Крим "нікчемним у військовому плані" для Росії.

Військовий аналітик Філіп Карбер назвав передачу відповідних боєголовок "великим проривом". За його словами, версії, надіслані нещодавно Україні, можуть долати дистанцію близько 290 миль.

Вас також можуть зацікавити новини: