В Маріуполі не погоджувалися на евакуацію музеїв, поки це було можливо – Ткаченко / фото УНІАН

Міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко стверджує, що влада і керівники музеїв Маріуполя не погоджувались евакуювати експонати, коли така можливість ще була. 

Про це він заявив в ефірі національного телемарафону.

За його словам, влада виконує роботу для збереження музейних і культурних цінностей за певним протоколом, і таку роботу було проведено в певних містах. Розкривати деталі міністр не став. 

Відео дня

Що стосується Маріуполя, міністр зазначив, що місцева влада і керівництво музеїв відмовилась евакуювати експонати. 

"У тих місцях, де відбувалося термінове захоплення, таких як Чернігів або Херсонська область, це зробити було практично неможливо з першого дня. Хоча деякі розмови щодо Маріуполя у нас були напередодні з керівниками міста і цих музеїв. На жаль, нам не вдалося переконати їх щодо евакуації", – сказав Ткаченко.

Міністр додав, що має питання до директорки муніципального музею, яка "так хоробро віддавала цінності для вивезення з Маріуполя" і натякнув про необхідність притягнення її до відповідальності.

Як писав УНІАН, російські окупанти викрали та вивезли в Донецьк більш як дві тисячі унікальних експонатів з музеїв Маріуполя. Йдеться про оригінальні роботи Архипа Куїнджі та Івана Айвазовського, стародавні ікони.

Також повідомлялося, що у Маріуполі російські окупанти почали використовувати розграбовані музейні експонати для створення фейкових новин.

Вас також можуть зацікавити новини: