Ленд-ліз для України / US Army

Вперше з часів Другої Світової починає працювати закон про ленд-ліз, який має вирішальне значення для України.   

Закон про ленд-ліз, який вже успішно пройшов обидві палати американського парламенту та зараз знаходиться на підписі президента США Джо Байдена, безперечно, має величезне значення для обороноздатності України. Хоча насправді він стосується не тільки Україні, а всіх країн Східної Європи, як потенційних жертв армії РФ.

Він є безпрецедентним актом допомоги Білого Дому з березня 1941 року, коли аналогічний закон було прийнято для Великої Британії, яка боролась з Третім Рейхом. І як і 81 рік тому, Вашингтон зробив це через те, що поразка країни-союзника загрожувала всьому цивілізованому світу. І буде робити все необхідне для того, щоб підтримати українців у їх боротьбі до перемоги.  

Відео дня
Ленд-ліз для України / US Army

Але важливо розуміти, що мова йде про позику або оренду, а звідси й назва закону - Lend-Lease. Тобто це саме "кредит" у вигляді військової допомоги, за який необхідно буде розрахуватися, але вже після перемоги. 

Яку зброю Україна може отримати за ленд-лізом

Насправді закон про ленд-ліз для України передбачає, що передано може бути не тільки озброєння, а й взагалі будь-що необхідне для перемоги.

Тобто США за законом про ленд-ліз можуть передати:

  • будь-яку зброю, систему озброєння, боєприпаси, літаки, кораблі, катери, іншу військову техніку або озброєння
  • будь-яке майно, устаткування, товари, матеріали, обладнання, компоненти тощо, які постачаються у вигляді готової військової продукції, або необхідні для її виготовлення країною-отримувачем допомоги

Водночас не можуть бути передано: зброя масового ураження, її компоненти, ядерні матеріали тощо, а також торгові судна.

Ленд-ліз для України / US Army

Рішення щодо передачі допомоги її розмірів та змісту буде проходити за прискореною процедурою, фактично по рішенню уряду США. Зміст цієї допомоги та її обсяги, з огляду на все, буде спиратися на запит України, реальну необхідність та прагматизм.

Тобто необхідно одразу усвідомити, що передача США системи протиракетної оборони THAAD, винищувачів п’ятого покоління F-35 або ракетних есмінців класу Arleigh Burke - це більш ніж оптимістично. Але прості та масові системи протиповітряної оборони, багатофункціональні винищувачі четвертого покоління типу F-16 та протикорабельні системи - дійсно можуть входити у пакети допомоги.

Як і додаткова артилерія, бронетехніка та снаряди. Електростанції, локомотиви, будівельні матеріали та техніка і тощо, тощо, тощо… 

Ленд-ліз для України / US Army

Коли Україна платитиме за ленд-ліз

У законодавстві США щодо оплати кредитного озброєння є пряма норма, що термін позики має фіксований термін - до п’яти років. Але відносно України її спеціально виключили.

Водночас, за замовчуванням, все що буде передано за ленд-лізом - необхідно буде повернути. Якщо ж переданий предмет було пошкоджено, то компенсуються витрати на його ремонт, якщо знищено - вартість за вирахуванням амортизації. Дещо абстрактніші норми містились і у законі 1941 року, що вся передане має бути оплачено потім будь-яким шляхом.

На практиці США після війни у західних союзників не просили повертати або компенсувати знищену військову техніку, а на цивільну видали довгострокові кредити в обмін на інтеграцію у торговельну та міжнародну спільноту.  

Щодо СРСР, то Кремль до 1972 року торгувався з США за суму компенсації цивільних товарів. В результаті погодившись до 2021 року виплатити 722 млн доларів з 2,6 млрд доларів, які у 1945 році попросило США за допомогу у загальному розмірі 10,8 млрд доларів.

У будь-якому випадку, скоріш за все, зараз питання розрахунків за ленд-лізом, як і у 1941 році відійшло на другий план на фоні тотальної загрози для цивілізованого світу. Водночас відповідь на глобальне питання, чим після перемоги буде розраховуватись Україна, можливо знайти у досвіду тієї ж Великої Британії.

Справа в тому, що за рік до закону про ленд-ліз Вашингтон передав Лондону 50 есмінців за військово-морські бази. Цілком можливо, що розрахуватися з США за ленд-ліз можливо буде базою в українському Севастополі.