РФ хоче використати проти України придністровську "воєнну карту", вважає експерт / фото REUTERS

Росія прагне розіграти "воєнну карту" у Придністров’ї таким чином, щоб Україна перетворилася на агресора і втратила військову допомогу від усього світу.

Таку думку експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак висловив в ефірі інформаційного телемарафону, коментуючи загрози для України через провокації РФ у Придністровському регіоні Молдови.

За словами Ступака, Росія може відкрити новий фронт у Придністров’ї. При цьому він наголосив, що "військова здатність контингенту там - це, по суті, не активні вояки, сторожі складів радянського озброєння".

Відео дня

Експерт зазначив, що Україна може розпочати у Придністров’ї воєнну операцію тільки після офіційного звернення влади Молдови.

"Бо важливо, щоб Росія не розіграла цю "воєнну карту" так, щоб ми не перетворилися на агресора та не втратили військову допомогу від всього світу", - підкреслив Ступак.

Нагадаємо, 25 і 26 квітня сталися вибухи у будівлі "міністерства держбезпеки ПМР" в Тирасполі, у військовій частині в селі Паркани, а також було підірвано вежу радіотелецентру "Маяк".

У ГУР Міноборони назвали ці вибухи провокацією, організованою спецслужбами РФ. Також українська розвідка повідомляла, що війська РФ мають намір завдати ракетного удару по Придністров'ю та готують у цьому регіоні провокації на травневі свята.

Раніше в РФ заявили, що під час другого етапу "спецоперації" в Україні російська армія планує встановити повний контроль над Донбасом, який дозволить створити сухопутний коридор до Криму, та контроль над півднем України, який надасть "ЗС РФ ще один вихід у Придністров'я, де спостерігаються факти утисків російськомовного населення".

За даними Генштабу ЗСУ, російські війська, які перебувають на території Придністровського регіону Молдови, приведені у повну бойову готовність.

27 квітня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до можливої агресії РФ з території Придністров'я.

Вас також можуть зацікавити новини: