Ситуація на Донеччині загострилася / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

У новому звіті експерти Інституту дослідження війни (ISW) відзначають посилення бойових дій на Донбасі.

Так, як наголошують аналітики, напередодні у зведенні Генеральний штаб ЗСУ зазначив, що російські окупаційні сили наступають на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Сили оборони намагаються утримувати позиції поблизу Бахмута, тоді як противник з артилерії гатить по населених пунктах на лінії зіткнення, зокрема Авдіївці.

За даними аналітиків, у 13-кілометровій зоні в районі Бахмута - поблизу селища Опитне та міста Соледар, підрозділи ПВК "Вагнера" намагаються прорвати українську оборону. У мережі з'явилися кадри з геолокацією у смт Зайцеве, на яких зафіксований ближній бій між Силами оборони та  "вагнерівцями". А також дані від українських захисників про евакуацію цивільного населення з села Кліщіївка, що всього за дев'ять кілометрів від Бахмута.

Відео дня

Аналітики ISW з посиланням на російські джерела відмічають проведення наступальних операцій на околицях Донецька та Авдіївському напрямку. Бойовики так званої "ДНР" штурмували позиції Сил оборони України в селище Невельське, за 25 кілометрів від обласного центру, та захопили полонених. Тривають бої у селах Первомайське та Водяне. Російські джерела також стверджують, що окупаційним військам вдалося просунутися в Мар'їнці, проте оцінювати результати на цьому напрямку ще зарано.

Напружена ситуація на Вугледарському напрямку. Представник окупаційної влади в Донеччині Данило Безсонов заявив, що російські сили намагаються захопити села Павлівка та Новомихайлівка, які розташовані в 20-кілометровій зоні від міста Вугледар. Наразі російські джерела повідомляють, що вже встановлений контроль над половиною Павлівки, а дії навколо Новомихайлівки ніякого результату не дали. Тим часом ЗСУ продовжують утримувати лівий берег річки Кашлагач та перегруповуються. Імовірно, підрозділи РФ намагаються оточити українців у цьому районі. Тут діють підрозділи 155-ї бригади морської піхоти Східного військового округу РФ.

Сили оборони України намагаються стримувати потужний тиск противника уздовж всієї лінії фронту та завдають ударів по тилу росіян. Зокрема в районі Волновахи українські війська знищили готель "Ахтамар", в якому, за словами мера Маріуполя Петра Андрющенка, розміщувалися "кадирівці".

Війна в Україні: ситуація на Донбасі

Раніше неодноразово наголошувалося, що поблизу Бахмута тривають найзапекліші бої на фронті. Проте, за даними і Генштабу ЗСУ, і міжнародних військових аналітиків, РФ перебільшує свої успіхи на цьому напрямку. Окупантам потрібно зобразити перемогу хоч де-небудь. ЗСУ тримають оборону, а 24 жовтня стало відомо, що українські сили відбили бетонний завод на східній околиці Бахмута. 

Відомо, що Росія стягнула під Бахмут всі можливі військові підрозділи, які будують лінію оборони, бо бояться наступу українських сил. Ворог пройти позиції не може, чисельні втрати у окупантів фіксуються фактично щоденно.

Раніше в Міністерстві оборони України оприлюднили відео з позицій українських військових під Бахмутом Донецької області.

Вас також можуть зацікавити новини: