Українські війська просунулися на схід від Куп'янська / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

На північному сході Харківської області тривають запеклі бої. При цьому в РФ стверджують, що штурми ЗСУ безуспішні. Разом з тим коментарі українського Генштабу щодо ситуації в регіоні більш стримані. Це може свідчити про просування Сил оборони України в бік Сватового.

Такого висновку дійшли аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у своєму звіті за 31 жовтня.

"Російські джерела продовжували стверджувати, що українські війська вели контрнаступальні операції на північному сході Харківської області 30 і 31 жовтня. Міністерство оборони РФ і російські блогери стверджували 30 жовтня, що українські війська провели серію безуспішних штурмів навколо Орлянки, Табаєвки і Берестового, все в межах 30 км на північний захід від Сватового. Міноборони Росії також заявило, що 31 жовтня російські війська відбили атаки українських військ на північний захід від Сватового в районі Куп'янська. Російський військовий блогер повідомив, що українські війська готуються до чергового наступу в цьому напрямку на рубежі Орлянка - Первомайське", - зазначили аналітики ISW.

Відео дня

Разом з тим Генштаб ЗСУ, зокрема, заявив, що російські війська атакували Миколаївку і Новоселівське, приблизно за 30 км на північний захід від Сватового, що вказує на те, що українські війська просунулися на схід від району Куп'янська, вважають аналітики.

Також, посилаючись на непрямі дані в повідомленнях Генштабу ЗСУ експерти з ISW роблять висновок, що українські війська продовжують наступ у напрямку траси Р-66 Сватове - Кремінна на північ від Кремінної.

ЗСУ просунулися на схід від Куп'янська і продовжують наступ на північ від Кремінної - ISW

Війна в Україні: ситуація на Донбасі

Як писав УНІАН з посиланням на главу Луганської ОВА Сергія Гайдая, російське командування поставило завдання зупинити просування українських військових у Луганській області.

Разом з тим в українському командуванні підтвердили, що ЗСУ взяли під повний вогневий контроль трасу Кремінна-Сватове. Окупанти, своєю чергою, бояться можливого оточення.

За даними ВСУ, ворог спробує утримати Сватове за всяку ціну, щоб хоч десь досягти "успіхів". 

28 жовтня Сергій Гайдай зазначив, що просування ЗСУ на сході сповільнилося у зв'язку з сезоном дощів. Крім того, росіяни підтягнули туди резерви.

Вас також можуть зацікавити новини: