Україна намагається скасувати заборону на удари по території РФ американською зброєю / фото ua.depositphotos.com

Спроби ЗСУ відбити масований наступ РФ у Харківській області підкреслили проблему, яку Київ уже давно намагається вирішити - скасувати заборону на удари американською зброєю по російській території.

Окупанти почали наступ на Харків із сусідньої Бєлгородської області, і деякі українські офіційні особи стверджують, що атаку можна було б пом'якшити, якби ЗСУ дозволили бити по цілях у цій області РФ, пише The Hill. Видання зазначило, що днями делегація з п'яти членів українського парламенту під керівництвом Давида Арахамії вирушила до Вашингтона, щоб зустрітися з представниками адміністрації президента Джо Байдена і законодавцями Конгресу, у спробі змусити США скасувати заборону. Але під час круглого столу для ЗМІ у Вашингтоні українські законодавці висловили відчутне розчарування тим, що США, як і раніше, виступають проти цієї політики.

Голова української парламентської групи з відносин зі США Давид Арахамія заявив: "Військові люди, генерали, не розуміють. Тому вони підштовхують нас, політиків, зупинити це безумство".

Відео дня

Президент українського аналітичного центру "Центр трансатлантичного діалогу" Максим Скрипченко зазначив, що якби заборону було знято до наступу на Харків, це могло б перешкодити окупантам зосередити війська на кордоні.

А в Інституті з вивчення війни наголосили, що Росія використовує свій повітряний простір як "притулок" і що Україна не може ефективно захищатися від російських КАБів без перехоплення російських літаків у російському повітряному просторі. "Ані Росія, ані будь-яка інша держава не має права вважати свою суверенну територію недоторканою в розв'язаній нею війні", - зазначили аналітики Інституту.

Удари ЗСУ по тилах російських окупантів

Україна вже давно стверджує, що її здатність атакувати законні військові об'єкти в РФ життєво важлива для її власної оборони.

Замість зміни політики Україна вдалася до нанесення ударів по території РФ за допомогою своєї зброї, включно з дешевими безпілотниками, які атакують нафтопереробні заводи. В останні місяці кампанія з нанесення ударів по нафтопереробних заводах за допомогою дронів набрала темпів.

Вас також можуть зацікавити новини: