Аналітик назвав причину удару окупантів по КИєву \ фото КМДА

Ракетний удар по Шевченківському району Києва є спробою Росії відповісти на постачання західних ракетних та артилерійських систем Україні та втягнути Білорусь у війну. 

Про це розповів аналітик Conflict Intelligence Team Кирило Михайлов в ефірі Радіо НВ.

"Це російська спроба відповісти на постачання Україні сучасних артилерійських та ракетних систем, які вже завдають потужних ударів по штабам і складам та цінним цілям в тилу ворога. І вони намагаються відповісти на це в єдиний спосіб, який мають. Тож це спроби атакувати якісь військові об'єкти, які їм відомі, тому що вони є навіть на старих радянських картах. Наразі ми можемо аналізувати, що це була чергова невдала спроба завдати удар по підприємству оборонної промисловості, яке є ще з радянських часів", - сказав аналітик.

Відео дня

Михайлов також зазначив, що розвідка РФ використовує карти радянського генштабу.

"Ці ракети (не влучають - ред.) на 100 чи 200 метрів і потрапляють саме у будинки. Зрозуміло не можна казати, що це точно не терористичне бомбардування. Цілком можливо може бути, що це спроба вдарити по цивільній інфраструктурі, але потужності цієї ракетної зброї недостатньо для того щоб досягнути якихось цілей, які ставляться під час терористичного бомбардування", - говорить аналітик.

Експерт також прокоментував роль Білорусі та перспектив її втягнення у війну напряму.

За його словами, Білорусь з початку війни надавала Росії свою територію як плацдарм для вторгнення і застосування ракетної зброї. З іншого боку з території Білорусі вже завдавали удари російські літаки. 

"А різниця полягає в тому, що раніше вони злітали з аеродромів, які розташовані у Білорусі, а наразі, як вважає українська розвідка та підтверджують білоруські активісти – ці літаки залетіли з території Росії, здійснили удари і повернулися. Я вважаю, що це здійснюється аби спровокувати удар України саме по них на території Білорусі, щоб втягнути її у війну та відкрити другий фронт, але також цілком можливо, що ці ракети старі і не здатні на застосування на далекій відстані і що вони вимушені враховувати українську ППО та запускати ракети якомога ближче до цілей, щоб українська ППО не встигла спрацювати", - пояснив аналітик.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні вранці Росія застосувала стратегічні бомбардувальники Ту-95 та Ту-160 під час атаки на Київ. Ці літаки мають ракети Х-101, які можуть летіти на відстань до 5500 км. Одна з них поцілила у 9-поверхівку, в результаті чого сталося часткове руйнування кількох верхніх поверхів та виникла пожежа.

Вас також можуть зацікавити новини: