Жданов сказав, як можна деокупувати Крим / фото УНІАН, Олексій Сувіров

На сьогодні існує два можливих сценарії звільнення Криму від російських окупантів.

Їх в інтерв'ю сайту "Главред" озвучив військовий експерт Олег Жданов.

За його словами, перший варіант передбачатиме стягування Сухопутних військ до Криму і зміцнення оборони на захопленому півострові.

Відео дня

"Другий варіант - війська Росії тихо виходять з Криму, а ЗСУ заводять туди свої підрозділи. Все буде залежати від того, яким буде політичний і практичний розклад всередині Російської Федерації", - додав експерт.

Жданов не вірить, що РФ відмовиться від півострова за каденції Путіна. Він нагадав, що захоплення Криму диктатор вважає своїм найвищим політичним досягненням.

"Поки Путін при владі, ніяких передумов для того, що півострів буде добровільно повернутий Україні, немає. Я б навіть так сказав - сьогодні немає безкровного шляху повернення Криму. Можливість для України з'явиться в тому випадку, якщо в російській політиці зміниться правлячий клан. Тоді Москва може піти на жест "доброї волі" і поступитися Крим політичним шляхом без застосування силових сценаріїв", - вважає він.

Жданов прогнозує, що деокупація півострову може зайняти тривалий термін - мінімум півроку, максимум рік.

Доля Кримського моста

За оцінками Жданова, сьогодні можливостей у ЗСУ для удару по мосту немає. 

"Якби були, потрібно було б негайно завдати такого удару. Ми не зупинимо потік всіх озброєнь росіян до тих пір, поки не завдамо удару по естакаді. Якщо Росії вдаватиметься і надалі забезпечувати постійне підживлення свого південного угруповання військ на нашій території, ми зіткнемося з величезними труднощами. Не можна виключати і неможливість подальшого просування військ для звільнення Криму", - пояснив він.

Раніше в Офісі президента повідомили, що Україна вже розробляє евакуаційні маршрути для жителів окупованого Криму.