Маріуполь зруйнований окупантами

Маріуполь сильно постраждав унаслідок атак РФ після початку повномасштабної війни проти України. Місто фактично зруйноване, повідомляється про понад 20 тис. жертв серед мирного населення.

УНІАН онлайн стежить за тим, що відбувається в Маріуполі в середу, 18 травня 2022:

21:23 BBC, з посиланням на россмі повідомляє, що бійців "Азова" доставили до СІЗО Ростова та Таганрога.

Відео дня
Яка ситуація в Маріуполі 18 травня: головні новини за сьогодні

19:21 Нацгвардійці показали, як підірвали мости та зірвали плани окупантів на Донбасі (відео).

18:24 Воронка на території заводу, що залишилася після одного з ударів.

17:53 В Україні продовжили воєнний стан на 90 днів, починаючи з 24 травня.

16:50 Є загроза повного вимирання Азовського моря. Бомбардування "Азовсталі" могло пошкодити технічну споруду, яка стримує десятки тисяч тонн концентрованого розчину сірководню.Витік цієї рідини повністю вб’є флору та фауну Азовського моря. Далі небезпечні речовини можуть потрапити до Чорного та Середземного морів. Як зазначив мер Маріуполя Вадим Бойченко, необхідний негайний допуск на об‘єкт міжнародних експертів та ООН для вивчення ситуації та запобігання екологічної катастрофи світового рівня.

Яка ситуація в Маріуполі 18 травня: головні новини за сьогодні

15:19 Росіяни грабують Маріуполь. Зараз окупанти намагаються відновити роботу торгового порту, щоб вивезти зерно, металопродукцію та глину на десятки мільйонів доларів. Для виконання цієї задачі до міста приїхав екс-керівник Єйського морського порту. Тривають роботи з розчищення акваторії порту та підняття затонулого судна "Меотида". Поки що без особливого успіху.

13:30 Захисники "Азовсталі" забрали із собою службових собак.

Яка ситуація в Маріуполі 18 травня: головні новини за сьогодні

12:50 Ватажок "ДНР" Пушилін заявив, що завод "Азовсталь" знесуть. Ну так. Ламати не будувати. Одне з найбільших металургійних підприємств країни вартістю мільярди доларів знищити багато мізків не треба. Ще одна реклама "російського" світу.

Яка ситуація в Маріуполі 18 травня: головні новини за сьогодні

12:37 "Моя 7-місячна дитина прокидалася ночами від голоду". Історія Руслани, яка з п'ятьма маленькими дітьми вирвалася із Маріуполя.

11:45 Окупанти зруйнували маріупольську синагогу. Черговий раз підтверджують свій ганебний статус "рашистів". Російські "освободітєлі" знищують усе на своєму шляху та по кількості воєнних злочинів вже переплюнули нацистів. Як і німці під час Другої світової війни, вони також руйнують будівлі єврейської громади. У Маріуполі російська армія зруйнувала будівлю "старої синагоги" та приміщення центру громади. Справжні варвари сучасності!

Яка ситуація в Маріуполі 18 травня: головні новини за сьогодні

11:33 Присутність "кадировців" у Маріуполі говорить про значні проблеми РФ із ресурсами в Україні. Як зазначили у розвідці Британії, опір ЗСУ не дозволив рашистам встановити повний контроль над Маріуполем, який оточували російські війська протягом більш як десяти тижнів. Це зірвало перші спроби захопити ключове місто та призвело до дорогих втрат особового складу орків. У відомстві припустили, що Кадиров здійснює ретельний особистий контроль за розгортанням сил, яке двоюрідний брат Адам Делімханов виконує функції чеченського польового командира в Маріуполі. "Бойова присутність такого розрізненого персоналу говорить про значні проблеми Росії з ресурсами в Україні та, ймовірно, сприяє створенню роз'єднаного командування, яке продовжує перешкоджати російським операціям", - йдеться у повідомленні.

Яка ситуація в Маріуполі 18 травня: головні новини за сьогодні

11:00 Знайомтесь, це – маріупольська колаборантка Світлана Гаврик. Вона сама зізнається, що брала участь у проведенні незаконного референдуму у 2014 році. А тепер радіє окупації Маріуполя. "Дуже чекали тут, коли буде наша дорога "ДНР", коли тут буде наша дорога росія", - каже вона на тлі зруйнованих окупантами житлових будинків.

10:40 Азовців можуть обміняти на кадирівців, заявив російський політик Андрій Піонтковський Він зазначив, що москва якось особливо бореться за кадирівців, при цьому російські полонені їй досить байдужі. "Всі ми повинні молитися, щоб госпіталі, до яких їх відвезли, не виявилися тортурними. Щоб якнайшвидше їх обміняли на російських військовополонених", - сказав Піонтковський.

10:20 Увага. Евакуація. Росіяни повідомляють своїми каналами про закриття проїзду через Василівку на невизначений час через бойові дії. Не наражайте себе і близьких на небезпеку. Ми повідомимо про зміни та появу коридорів.

9:30 Як героїчна оборона Маріуполя зірвала плани Росії і розкрила її проблеми. - Британська розвідка. — Незважаючи на те, що окупанти оточували Маріуполь понад десять тижнів, стійкий український опір затримав можливість Росії отримати повний контроль над містом. — Це зірвало її перші спроби захопити ключове місто і спричинило дорогі втрати особового складу.— Намагаючись подолати український опір, росія широко використала допоміжні сили, такі як тисячі бойовиків Кадирова.— Ці сили складаються з окремих добровольців та підрозділів Росгвардії, які зазвичай займаються забезпеченням влади голови Чечні Рамазана Кадирова.— Кадиров здійснює особистий нагляд за розгортанням, а його двоюрідний брат Адам Делімханов виконував функції чеченського польового командира у Маріуполі— Бойове розгортання такого розрізненого персоналу демонструє серйозні проблеми росії з ресурсами в Україні та, ймовірно, сприяє роз'єднаності командування.

9:00 Росія могла погодитися на евакуацію українських бійців із "Азовсталі", щоб швидше проголосити взятим Маріупольhttps://bit.ly/3MomSVS. Про це повідомляє американський інститут вивчення війни (ISW). Також аналітики припускають, що кремль міг погодитися на такий крок, щоб відвести від себе критику з приводу провалу на Сіверському Дінці. Крім того, в ISW не відкидають, що Кремль може відмовити в обміні захисників Маріуполя. Нагадаємо, сьогодні держдума Росії розгляне проект постанови про заборону обміну так званих "нацистських злочинців"

06:41 Відбій тривоги!

06:40 У Маріуполі основні зусилля ворог зосереджує на блокуванні наших підрозділів в районі заводу "Азовсталь". Продовжує завдавати артилерійських та авіаційних ударів. Про це йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ станом на 06:00.

05:35 Міністр освіти Сергій Шкарлет розповів, чи зможуть випускники з окупованих територій отримати українські атестати. За його словами, зараз на тимчасово захоплених територіях України розташовано приблизно 800 шкіл.

04:58 Повітряна тривога в Донецькій області!

01:13 Президент України Володимир Зеленський заявив, що евакуація наших героїв з "Азовсталі" триває.

"Евакуаційна місія триває, і нею керують наші військові та розвідники. Залучені найбільш впливові міжнародні посередники", - зазначив глава держави у відеозверненні.

Вас також можуть зацікавити новини: