З'явився проект закону про "мобілізацію" з жорсткими обмеженнями для ухилянтів / колаж УНІАН

В Україні з'явився текст нового проекту закону щодо внесення змін у положення про мобілізацію в Україні з жорстокими обмеженнями для ухилянтів.

До прикладу, вони не матимуть права отримувати держпослуги чи продати власну квартиру. Так, згідно з новою редакцією статті 22 Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, українці мають створити зареєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста у порядку, який прописав уряд України.

Саме через нього держава буде надсилати чоловікам "повістку до армії", точніше повідомлення з вимогою з'явитися в той чи інший центр комплектування та соціальної підтримки. Також через електронний кабінет призовника (є ще варіант зробити потрібне через центр надання адміністративних послуг) українці мають протягом 60 днів з дати початку проведення мобілізації або протягом 20 днів з дати її продовження уточнити свої облікові данні.

Відео дня

Громадян, які знехтують вимогою уряду створити згаданий електронний кабінет, чекає наступне:

  • Заборона на виїзд за кордон;
  • блокування всіх операцій з рухомим та нерухомим майном;
  • заборону отримувати водійські права та кермувати власним транспортним засобом;
  • обмеження права в користуванні власними коштами та іншими цінностями;
  • неможливість укласти кредитний догові, договір позики;
  • призупинення отримання пільг та послуг від держави.

Водночас всі обмеження обіцяють зняти, якщо військовозобов’язаний або резервіст виконає необхідні положення третьої статті 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

В Україні є запит на мобілізацію 500 тисяч військових

Відповідну цифру озвучував президент України Володимир Зеленський на своїй останній прес-конференції, акцентуючи, що військові кажуть про необхідність мобілізувати саме стільки людей.

Напередодні в "Слугах народу" уточнили, що відповідний запит вже внесений на розгляд, ним займається Кабмін України. Зокрема, Давид Арахамія казав, що 25 грудня уряд покаже новий законопроект щодо мобілізації.

Вас також можуть зацікавити новини: