Президент підкреслив, що це робочі місця для українців / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський розповів про результати експортної зернової ініціативи.

Про це він сказав у своєму відеозверненні.

"Дуже важливо, що дає результат експортна зернова ініціатива. З початку її реалізації з українських портів загалом вийшло вже 16 суден із зерном для семи країн на трьох континентах. Це Європа, Азія, Африка. На борту майже півмільйона тонн агропродукції: кукурудза, пшениця, соняшникова олія, соя та інші товари, абсолютно необхідні світовому ринку", - зауважив глава держави.

Відео дня

Він додав, що це вже дало змогу знизити гостроту продовольчої кризи та дало певну надію на спокій країнам-споживачам української агропродукції.

"І в перспективі може допомогти повністю зняти продовольчу кризу з глобального порядку денного. Звичайно, якщо партнери забезпечать виконання безпекової частини ініціативи і не допустять російських провокацій і терору на морі чи проти наших портів", - підкреслив Зеленський.

Глава держави нагадав, що вже прибув і перший корабель під завантаження в межах Світової продовольчої програми ООН - це постачання зерна, зокрема для Ефіопії, де "особливо жорстка ситуація з голодом". Зараз судно готується до відправлення з порту "Південний", додав він.

"Для України це має помітну користь. За неповних два тижні з трьох наших портів - "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" - вдалося експортувати такий обсяг, який дорівнює усьому аграрному експорту автотранспортом за липень і більш ніж двом третинам експорту залізницею за минулий місяць", - констатував Зеленський.

Президент підкреслив, що це робочі місця для українців, це кошти, які необхідні для української посівної наступного року, і це доходи державного бюджету України.

"Нарощувати економічну активність - це обов'язковий елемент шляху до перемоги", - сказав Зеленський.

Нагадаємо, у Зеленського пояснили, чому окупанти обстрілюють Запорізьку АЕС.

Вас також можуть зацікавити новини: