Зеленський заявив, що в окупантів є план спричинити витік радіоактивних речовин на ЗАЕС / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підтвердив існування ризику підриву ЗАЕС з боку окупантів.

За словами українського лідера, очільник РФ Володимир Путін - неконтрольована людина. Після підриву Каховської ГЕС, а також бунту "вагнерівців", ризики щодо підриву ЗАЕС очевидні, вказав Зеленський в інтерв'ю ELMUNDO.

Президент зазначив, що деякі експерти вбачають ризики для станції через можливий підрив реакторів охолодження. Інші кажуть, що це неважливо, однак, згідно з доповідями української розвідки, ЗАЕС у будь-якому випадку замінована.  

Відео дня

"Фактом є те, що завод замінований і це підтверджує Агенство з атомної енергії. Нашій розвідці відомо, що на об’єкті є вибухівка та 5 тисяч російських військових із важким озброєнням. Нашій розвідці відомо, що існують російські плани, які мають на меті спричинити витік радіоактивних речовин на станції. Це частина їхньої стратегії, щоб заморозити конфлікт, як і у випадку з дамбою", - вказав Зеленський.

За словами президента України, якщо Київ передасть контроль над заводом МАГАТЕ - окупанти дистанційно підірвуть станцію, щоб виграти для себе час, накопичити озброєння, й знову спробувати стерти українців з лиця землі: "Також хочу нагадати, що наших працівників викрадають, а їхніх дітей вивозять до Росії", - зазначив Зеленський.

В РНБО оцінили можливість підриву ЗАЕС

Нагадаємо, що секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов напередодні зазначив, що Україна не виключає спроби підриву ЗАЕС після теракту, який організувала РФ щодо Каховської дамби.

Данілов уточнив, що Україна готується до відповідної катастрофи і вже провела відповідні навчання. У випадку, якщо окупанти наважаться на підрив станції - це буде пряме застосування ядерної зброї проти цивільних людей, світ не зможе це проігнорувати, підкреслив Данілов.

Вас також можуть зацікавити новини: