Перші два літаки Хорватія повинна була отримати в 2020 році / Wikimedia

Хорватія може вийти з угоди з Ізраїлем про закупівлю 12 винищувачів F-16 у зв'язку з позицією США, у яких Тель-Авів раніше придбав ці літаки.

Читайте такожЯпонія купить більше винищувачів США для протистояння Китаю та Росії

Як повідомив прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович, між Ізраїлем та Сполученими Штатами виникла проблема, пов'язана з придбанням F-16, що пояснюється розбіжностями з питання передачі літаків третій країні, передає Анадолу.

Відео дня

«Хорватія очікує остаточного та чіткого рішення Сполучених Штатів та Ізраїлю. Тоді ми і приймемо рішення», - сказав Пленкович.

Прем'єр зазначив, що угода може відбутися тільки в рамках пропозиції, яку раніше схвалила експертна група Міністерства оборони Хорватії, в іншому випадку хорватська сторона анулює підсумки тендеру.

Рада національної безпеки і оборони Хорватії 27 березня 2018 року схвалила закупівлю у Ізраїлю 12 раніше використовуваних винищувачів F-16. Після цього закупівлю схвалив хорватський уряд.

Перші два літаки Хорватія повинна була отримати в 2020 році, шість - в 2021 році, а останні чотири - в 2022 році.

На початку року Ізраїль виграв тендер на переозброєння ВПС Хорватії. Міноборони Хорватії відмовилося закуповувати нові F-16 у американської компанії Lockheed Martin і бажала придбати раніше використовувані літаки ВПС Ізраїлю.

За умовами контракту, Хорватія повинна була заплатити більше $500 млн за 12 ізраїльських F-16 C/D Barak.

Однак США різко виступили проти цієї угоди. За умовами оборонного співробітництва між двома країнами, Ізраїль не має права продавати американське озброєння третім країнам без згоди країни-виробника.