Ілюстрація УНІАН

В Одесі проводяться випробування унікального водолазного спорядження для Військово-морських сил ЗС України.

Як повідомили УНІАН у командуванні ВМС, на військовому полігоні водолазної підготовки і підводних спусків проходить апробація нових водолазних апаратів замкнутого циклу. Зокрема, кисневих ребризерів італійського виробництва Сaimano, які незабаром надійдуть на озброєння Військово-морських сил ЗСУ.

Військовим морякам у вивченні цього кисневого апарату та оволодінні на практиці його можливостями бути абсолютно непомітними під водою, допомагає група волонтерів з Києва.

Відео дня

За повідомленням командування, у вересні на базі Центру пошуково-аварійних робіт почне підготовку відповідних фахівців водолазна школа - навчатимуть водолазів базових і середніх кваліфікаційних рівнів, а також водолазів спеціального призначення.

За словами начальника водолазної школи Сергія Титаренка, з метою підвищення рівня навченості майбутніх викладачів та інструкторів, за сприяння волонтерів, на цей час проводяться практичні занурення.

«Оснащення водолазних підрозділів надійним, ефективним, а головне сучасним спорядженням є першочерговим завданням, оскільки військовослужбовці таких підрозділів покликані вирішувати завдання надзвичайної важливості», - сказав він.

Читайте такожРосія знищить захоплений український підводний човен

Як зазначається, нове спорядження дасть змогу проводити роботи на глибині до 20 метрів і відкриє майже необмежені можливості у виконанні складних завдань як для водолазів Центру пошуково-аварійних робіт, так і для бійців підрозділів спеціального призначення ВМС.

На відміну від традиційних аквалангів, нове обладнання не потребує заправки киснем, а виробляє його самостійно. Вуглекислий газ, що виділяється в процесі дихання, поглинається в ньому хімічним складом, збагачується киснем і знову подається на вдих.

При цьому на поверхню не піднімаються бульбашки, що з'являються у воді при використанні звичайного обладнання. Такий факт надзвичайно важливий при виконанні особливо важливих завдань і секретних місій.

Зазначається, що нове спорядження не замінить нинішні акваланги, які добре зарекомендували себе і використовуються тривалий час на флоті, а доповнять існуючу лінійку обладнання водолазних фахівців ВМС.

Як повідомляв УНІАН, вперше в історії підрозділ з країни не Північноатлантичного альянсу зміг пройти сертифікацію як підрозділ SOF.