Володимир Путін / Фото REUTERS

Президент Росії Володимир Путін доручив профільним міністерствам розробити "вичерпні заходи" з підготовки симетричної відповіді Сполученим Штатам Америки, які нещодавно випробували крилату ракету.

Відповідну заяву він зробив у п'ятницю, 23 серпня.

Путін, зокрема, зазначив, що таке випробування Америкою заборонених ракет є "прямим порушенням Договору" і "стало спланованим заходом".

Відео дня

Читайте такожВоно не працює: у Росії вигадали, як уникнути включення своєї "суперзброї" в обмежувальний договір зі США

Крім того, він переконаний, що США "зрежисирували пропагандистську кампанію про нібито недотримання Росією Договору", аби "розв’язати собі руки для розгортання у різних кутках світу раніше заборонених ракет".

"Ми не хочемо і не будемо втягуватися у затратну для нашої економіки гонку озброєнь", – пояснив позицію Путін, зауваживши, що Росія займає "скромне сьоме місце в світі" з фінансування оборонної сфери.

Водночас російський лідер додав, що розробка Росією найновішої зброї була спровокована виходом Америки із ДРСМД.

"Доручаю міністерству оборони РФ, МЗС РФ, іншим профільним відомствам проаналізувати рівень загрози, створеної діями США, і прийняти вичерпні заходи з підготовки симетричної відповіді", – заявив він.

Як повідомляв УНІАН, 2 серпня завершилася процедура виходу США з Договору про РСМД, в результаті чого дана угода припинила свою дію. Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між СРСР і США був підписаний 8 грудня 1987 року.

Документ покликаний сприяти обороні США і їх союзників у Європі і на Далекому Сході. Він забороняв США і Росії зберігати, виробляти та використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.