У США можуть створити парашути, які будуть розчинятися після застосування / ілюстрація - фото NASA/JPL-Caltech

Американські вчені створили за замовленням Пентагону матеріал, придатний для створення легких дронів і парашутів, і здатний безслідно самознищуватися після застосування.

Читайте такожНовий українсько-турецький ударний безпілотник Akinci здатний нести понад 1 тонну озброєння

Як повідомляє N+1, американське військове відомство звернулося до хіміків з проектом створення електронних датчиків і засобів їх доставки, що не залишають слідів після використання. Досягнення вчених перевершили очікування.

Про відкриття розповіли Пол Коль (Paul Kohl) і його колеги з Технологічного інституту Джорджії в ході виступу на осінній зустрічі Американської хімічної спільноти.

Зазначається, що у кожного полімеру є своя гранична температура, вище якої він прагне розпастися на ланки-мономери. У звичних побутових полімерів вона досить висока і не досягається у звичайних умовах, а деполімеризація розвивається не надто швидко.

Американські хіміки звернулися до циклічних полімерів, які відрізняються низькою граничною температурою. При руйнуванні всього одного ковалентного зв'язку їх ланки швидко розпадаються. Достатньо використовувати світлочутливий каталізатор, який запустить процес швидкої деградації.

Досі створити стабільний матеріал такого типу не вдавалося, але вченим вдалося підібрати більш стійкі полімери і вдосконалити процес їх синтезу.

За словами Коля, новий полімер зникає миттєво, при запуску внутрішнього механізму деградації, або як тільки на нього потраплять сонячні промені. Використовуючи різні фотокаталізатори для запуску розпаду, авторам вдалося контролювати цей процес.

Вчені змогли створити з такого матеріалу мініатюрний дрон-глайдер, а також фрагмент парашутної тканини. Запустити розкладання полімеру можна за точним сигналом – в результаті розпаду від нього буквально залишається лише мокре місце.

Раніше повідомлялося, що військовий дрон-розвідник «Чорний шершень» став самою мініатюрної у світі розвідувальною системою. Безпілотник важить близько 16 грамів при довжині близько 10 см і добре поміщається в кишені.