Белград хотів купити російську ракетну систему С-400 \ vpk-news.ru

Президент Сербії Олександр Вучич оголосив, що країна припинить купувати зброю у Росії, але продовжить розвивати власні збройні сили.

Читайте такожУ Туреччині заявили про готовність розгорнути російські С-400

Така заява прозвучала на тлі критики з боку країн Заходу, і зокрема США, військових угод з Росією, повідомляє 112.ua з посиланням на Balkan Insight.

Відео дня

"Ми прийняли рішення сьогодні, я говорив з міністром оборони Сербії Александаром Вуліним і начальником Генерального штабу Збройних сил Сербії Міланом Мойсиловичем, і ми продовжимо проведення додаткових військових реформ і прискоримо нашу армію (з точки зору реакції на загрозу - ред.). ...ми навіть перестанемо купувати зброю, але ми розробимо повну систему оборони розумним шляхом і будемо сильніші, ніж сьогодні", - сказав Вучич.

Його заява прозвучала невдовзі після візиту до Сербії заступника помічника держсекретаря США по боротьбі з розповсюдженням зброї, санкцій і регіональних питань Томаса Заржецького.

Хоча Заржецький, що відповідає за санкції США проти учасників угод з російським оборонним і розвідувальним секторами, не зробив ніяких заяв, але ЗМІ повідомили, що він був зосереджений на військовому співробітництві між Сербією і Росією.

Тим часом посол Сербії в Москві Мирослав Лазанський заявив, що Белград хотів купити російську ракетну систему С-400, але це було занадто дорого для Сербії. Однак, за словами Лазанського,Белград вже заплатив Москві за ракетний комплекс "Панцир", який, як очікувалося, повинен був бути поставлений з Росії до кінця цього року або в перші місяці 2020 року.

Спецпредставник США на Західних Балканах Метью Палмер висловив стурбованість з приводу розміщення російської військової техніки і ракетних систем на території Сербії і попередив про ймовірність спеціальних санкцій за закупівлю російської військової техніки.