Ілюстрація / REUTERS

Росія розпочала випробування протисупутникової ракети прямого перехоплення, яка може збивати супутники на низькій навколоземній орбіті.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на Космічне командування Військово-повітряних сил США.

Випробування ракети, яка здатна вражати цілі на висоті над поверхнею планети (до 160-2000 км) проводиться після маневрів російських супутників, позначених як "Космос-2542" і "Космос-2543".

Відео дня

Ще два місяці тому Штати зафіксували, що ці супутники наблизилися до американського розвідувального супутника USA-245.

Читайте такожСША прийняли на озброєння систему спостереження за супутниками "Космічний паркан"

Судячи з оповіщення для російського повітряного простору, випробування відбулося, швидше за все, в середу вранці, пише Голос Америки. Аналітики припускають, що мобільна ракетна система не націлювалась на будь-які космічні супутники в космосі. Про це можна судити на основі загальнодоступних супутникових даних.

За даними аналітиків, випробування нової ешелонованої територіальної системи протиракетної оборони А-235 ("Нудоль") пройшли на космодромі Плесецьк у 800 км на північ від Москви.

У Пентагоні вже не раз заявляли, що війна в космосі стає реальністю: США, Росія, Китай і ще низка країн нарощують свої військові позиції на низькій навколоземній орбіті та поблизу Місяця.

"Випробування Росією DA-ASAT показує ще один приклад того, що загрози для космічних систем США і їх союзників реальні, серйозні і зростають", - заявив Джон Реймонд, глава Космічного командування ВПС.

Експерти кажуть, що протисупутникова зброю несе загрозу в космосі: під час вибуху виникає безліч фрагментів, які можуть зіткнутися з іншими об'єктами, що потенційно може викликати ланцюгову реакцію ударів, що наносяться по супутниках на навколоземній орбіті.