Українські військові проходять навчання на танках Abrams / фото US Army

Сучасні танки Abrams будуть в Україні у вересні - так пообіцяв американський уряд. Військовий кореспондент ТСН Андрій Цаплієнко став одним із перших журналістів, кому показали, як українські танкісти готуються проривати російські укріплення на цих "Абрамсах".  І він дізнався, що насправді американські танки в Збройних Силах України будуть значно раніше.

Американським офіцерам дозволили спілкуватися з журналістом лише не під запис. Причина очевидна: й українське, й американське командування намагається тримати в обмеженому доступі імена та прізвища усіх причетних до підготовки першого українського батальону Abrams, щоб без пригод доставити до України 31 танк. 

"Білий дім пообіцяв, що вони ("Абрамси", - УНІАН.) будуть у ЗСУ у вересні, проте танки будуть у нас значно раніше, пообіцяв один з представників командування бази", - каже Цаплієнко. 

Журналіст побував на базі "Графенвер", де тренується близько тисячі українських солдатів. Підготовка українських екіпажів загалом триває 12 тижнів - менше, ніж американських. Цаплієнко розповідає, що тут є мовний бар'єр, тому американці до кожної кнопки в танку малюють таблички-пояснення.

"Незабаром "Абрамси" будуть в Україні, це нам підтвердили на базі "Графенвер", - наголосив журналіст.

Поставки Україні танків Abrams

Глава Пентагону Ллойд Остін заявляв, що США планують поставити Україні "Абрамси" восени 2023 року, десь на початку сезону.

Представник Пентагону Гаррон Гарн наприкінці травня заявив, що Збройні сили України розпочали навчання на американських танках M1 Abrams в Німеччині. 12 травня США передислокували до ФРН 31 танк для відповідних тренувань ЗСУ. 

Вас також можуть зацікавити новини: