Росіяни атакували Харків авіабомбами УМПБ Д-30СН / фото Нацполіції

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко заявив, що російські окупанти тестують авіаційну бомбу УМПБ Д-30СН у реальних бойових умовах. Днями ворог, попередньо, атакував з її допомогою Харків.

Експерт розповів LIGA.net, що цей боєприпас є аналогом американського GLSDB. Його проект РФ закинула у 2010-х роках і відновила на початку повномасштабної війни. У компіляції між собою авіаційної бомби, якою є GLSDB, – це GBU-39/B SDB, а також розгінний блок M26 від реактивного снаряда, який використовують реактивні системи залпового вогню M270 HIMARS та російські УМПБ Д-30СМ.

"Загально, що він дає: це фактично авіаційна бомба, яка сама по собі має потужнішу бойову частину, ніж реактивний снаряд 122 калібру для БМ-21 "Град" або навіть для БМ-27 "Ураган", – зазначив Коваленко.

Відео дня

За його словами, ці боєприпаси можуть завдавати ударів більш високоточно, ніж реактивні системи залпового вогню чи авіаційні бомби з універсальним модулем та плануванням і корекцією польоту. Експерт зазначив, що УМПБ Д-30СН мають:

  • потужнішу бойову частину;
  •  реактивний двигун;
  • більшу відстань польоту;
  • більшу швидкість.

"Тобто фактично вони за характеристиками кращі, але це не означає, що їх багато, що їх використовуватимуть сотнями", – заспокоїв Коваленко.

Йому також невідомо, чи збивали вже українські системи протиповітряної оборони такі бомби. Їхнє використання фіксувалось на Донеччині та Херсонщині.

"Тому в принципі їх на певних локаціях використовували, але була інформація, що вони, попри те що мають мати досить непогану точність, не влучили туди, куди треба", – підсумував експерт.

Застосування УМПБ Д-30 СН по Харкову

Як нещодавно повідомляв УНІАН, російська армія вперше з 2022 року вдарила по Харкову авіабомбами. За словами правоохоронців, ворог застосував дешевий аналог крилатої ракети. Це УМПБ Д-30 СН, що виготовлений на базі ФАБ-250".

У поліції показали відео перших хвилин після атаки. Кадри з нагрудних камер правоохоронців опублікував перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Вас також можуть зацікавити новини: