ПБЛА Switchblade / AeroVironment

Збройні Сили України вже у найближчому майбутньому почнуть використання проти армії РФ Switchblade. Це новий тип озброєння - баражуючий боєприпас, або як його ще називають, дрон-камікадзе.

Справа в тому, що про включення 100 одиниць Switchblade у пакет допомоги президент США Джо Байден повідомив ще 16 березня. Але до цієї дати необхідно ще додати навчання операторів, які мають опанувати цей новий тип зброї. Враховуючи її відносну простоту та наявність значної кількості операторів БПЛА в Україні - це якраз декілька тижнів.

Switchblade - особливості дрона-камікадзе

Взагалі ідея з дроном-камікадзе відрізняється максимальним прагматизмом та ефективністю. Взяти простий БПЛА невеликого розміру, додати до нього вибухівку та відправити у сторону ворога, керуючи його польотом "дивлячись" прямо з камери дрона.

Більше того, це дозволяє реалізувати одну надважливу перевагу, якої немає у ракетах типу "вистрілив-забув", переведення на більш пріоритетну ціль вже після пуску. Або взагалі "сліпий пуск", коли дрон-камікадзе запускається у приблизний район цілі в якому оператор проводить розвідку і вже після цього атакує. Саме тому така зброя отримала і ще одну назву - "баражуючий боєприпас", бо існує можливість почекати у повітрі перед тим як знищити ціль.

Фактично дрон-камікадзе - це справжній високоточний боєприпас, але значно дешевший за ракету, бо не вимагає коштовних та складних головок самонаведення. Але певний час військові у генеральних штабах по всьому світу дивились на такі баражуючи боєприпаси з відвертим скептицизмом.

Навіть доволі переконливі розробки Ізраїлю, який став піонером у царині бойової безпілотної техніки, вважались здебільшого екзотикою. Зокрема у 2011 році США, скоріш за все, у якості експерименту замовило у компанії AeroVironment першу партію баражуючих боєприпасів Switchblade для сил спеціальних операцій, після чого їх використання цікавило лише вузькоспеціалізованих фахівців. 

Switchblade / AeroVironment

Аналогічний скептицизм проявило і українське керівництво, коли у 2016 році відмовилось від польського дрона-камікадзе Warmate від WB Electronics, до того ж на шикарних умовах локалізації виробництва. На противагу самих поляків, які саме Warmate зробили головним протитанковим засобом своєї територіальної оборони.   

Але вже через 4 роки у світі відбулась справжня революція в уявленні про поле бою - війна за Нагірний Карабах. В ній баражуючі боєприпаси зіграли одну з головний ролей. Зокрема ізраїльськими Harop Азербайджан вивів з ладу далекобійні ЗРК противника, за допомогою Spike NLOS - бив по командних пунктах, а турецьким Alpagu влаштував справжнє полювання за особовим складом противника.

Саме Нагірний Карабах довів, що невеликий баражуючий боєприпас на полі бою може бути ефективніший за коштовну ракету. А про дрони-камікадзе почав говорити увесь військовий світ. Тому і намір США передати Україні Switchblade цілком логічний та зрозумілий - надати додаткову перевагу ЗСУ у боях проти армії РФ.  

Можливості Switchblade

Слід одразу зазначити, що існує дві версії Switchblade, які розрізняються розмірами та потужністю бойової частини. Але принцип їх запуску аналогічний - мінометний старт, що дозволяє їх використовувати навіть з обмежених площадок.

До речі свою назву Switchblade - "складний ніж" цей дрон-камікадзе отримав через свої крила, які розкладаються після старту.

Switchblade / AeroVironment

Найпотужнішим є Switchblade-600, який важить 15 кг та несе бойову частину аналогічну ПТРК Javelin, тобто здатний знищити будь-який танк у світі. Він може знаходиться у повітрі понад 40 хвилин та знищувати цілі на відстані до 40 км. Під час атаки він розганяється до 185 км/год. 

Switchblade-300, який був створений раніше - значно менший. Вага дрона лише 2,5 кг, а його бойова частина - еквівалентна 40-мм гранаті для підствольного гранатомета, тобто здатна знищити лише неброньовану техніку або особовий склад. Також значно менший і час у повітрі та дальність - 15 хвилин та 10 км. А максимальна швидкість - до 160 км/год.

Тобто, необхідно розуміти, що Switchblade-300, який був замовлений США для своїх спецпризначенців ще 9 років тому, фактично, "кишеньковий високоточний підствольник" проти терористів.

Існує твердження, що Switchblade-300 може перехоплювати інші дрони, але його максимальна висота польоту, відповідно до відкритих даних, становить до 150 метрів, що робить цю задачу доволі складною. Російські "Орлан-10" та інші дрони армії РФ рідко спускаються нижче 500 метрів.

Тому максимальну користь у боях проти армії РФ може принести значно потужніший Switchblade-600, за допомогою якого можливо буде відкрите справжнє полювання на машини управління та зв’язку, зенітні-ракетні комплекси та інші важливі цілі армії РФ.

Switchblade-300-характеристики

  • Вага: 2,5 кг
  • Час польоту: 15 хвилин
  • Оперативна дальність: 10 км
  • Максимальна швидкість: 160 км / год
  • Еквівалент бойової частини: 40 мм граната

Switchblade-600-характеристики

  • Вага: 15 кг
  • Час польоту: 40 хвилин
  • Оперативна дальність: 40 км
  • Максимальна швидкість: 185 км / год
  • Еквівалент бойової частини: FGM-148 Javelin