Україна просить надати їй винищувачі F-16 / фото REUTERS

Для успішного контрнаступу Україні потрібні винищувачі F-16, адже вони допоможуть закрити небо над позиціями ЗСУ. В інтерв'ю "Обозревателю" військовий експерт Владислав Селезньов пояснив, що йдеться про злагоджену роботу артилерії, бронетехніки та авіації:

"З одного боку, працює українська артилерія, з іншого боку, активно залучена бронетехніка – а ми пам'ятаємо, що корабель із 60 Bradley вже рухається до України. Плюс усе це військо з неба прикривають винищувачі, наприклад, F-16. Це створює всі передумови для того, щоб контрнаступ був успішним".

Він наголосив, шо під час контрнаступу та намірів звільнити певні території потрібні ресурси хоча б на чотири тижні активних бойових дій. Йдеться про потреби на одну операцію. А загалом операцій з повного звільнення України може бути п'ять, шість чи сім.

Відео дня

"Кожна така операція залежить від ресурсів на чотири тижні бойових дій. А це артилерія та боєприпаси, це танки та інші типи бойових броньованих машин", - каже Селезньов.

Винищувачі F-16 для України

2 лютого Politico з посиланням на слова чиновника Пентагону повідомляє, що США навряд чи погодяться на передачу Україні своїх F-16, але можуть розглянути можливість надання іншими країнами своїх власних винищувачів.

Раніше президент США Джо Байден заявив, що його країна не даватиме винищувачі F-16 Україні. Він обмежився короткою відповіддю "Ні" й не назвав причин відмови.

30 січня прем'єр Польщі Матеуш Моравецький заявив про готовність передати ЗСУ американські винищувачі F-16. Та для цього потрібна згода США. Згодом стало відомо, що Польща не обговорювала відправку винищувачів F-16 в Україну.

Своєю чергою, канцлер Німеччини Олаф Шольц рішуче відкинув ідею передати Україні F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: