Захід може переглянути терміни передачі Україні винищувачів F-16 / фото  US Air Force

Російська авіація почала дедалі частіше застосовувати плануючі авіабомби вздовж лінії фронту. Для їх знищення Україні необхідна сучасна авіація, зокрема американські винищувачі F-16. Обставини складаються так, що терміни їх передачі Україні можуть переглянути.

Як зазначив в ефірі телеканалу FREEДОМ військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, Україна безсумнівно отримає західну авіацію.

"Питання в іншому – коли саме? Якби мені це запитання поставили, наприклад, місяць чи два тому, я б із переконаністю відповів – не раніше другої половини 2023 року або навіть під кінець 2023 року. Але сьогодні обставини складаються так, що терміни можуть бути переглянуті", – пояснив він.

Відео дня

За словами експерта, пуски російськими окупаційними військами плануючих авіабомб по території прифронтових населених пунктів України є великою проблемою. Протиповітряній обороні перехопити ці бомби майже неможливо.

"Росіяни пускають їх із дистанції, не заходячи в зону дії нашої ППО. Плануючі бомби практично не збиваються. Набагато простіше полювати на сам носій, ніж на бомбу. Але щоб знищувати носії, по-перше, потрібно мати відповідні зенітно-ракетні комплекси з ракетами радіусом понад 100 км ураження", – наголосив оглядач.

За словами Коваленка, ЗРК не є панацеєю. Україні необхідна авіація з ракетними комплексами з дальністю ураження понад 100 км, аби влаштувати "полювання" за носіями.

"Якщо ми почнемо планомірно і системно їх знищувати, то дисбаланс, який Росія намагається створити за лінією бойового зіткнення, і терор, який вони влаштовують ударами бомб по цивільному населенню, безумовно, зменшиться", – резюмував Коваленко.

Літаки для України: що треба знати

Україна вже декілька місяців просить партнерів передати сучасні зразки авіації, зокрема, літаки F-16. Жодних рішень про їх передачу Захід поки не ухвалив. 

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс заявила, що Британія не буде першою країною, яка поставить Україні сучасні винищувачі. Це питання в Лондоні вважають "довгостроковою перспективою".

Водночас речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів, що Україна очікує гарних новин щодо сучасної авіації і на найближчому засіданні у форматі "Рамштайн". Він наголосив, що коли буде рішення, буде відлік місяців, коли станеться сама передача і постановка на озброєння літаків F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: