"Розумні бомби" допоможуть ЗСУ на полі бою / фото Вікіпедія

Голова українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан в ефірі 1+1 детально пояснив, як "розумна бомба" JDAM здатна вплинути на хід бойових дій.

За словами експерта, її застосування обмежене розгінним апаратом. Відстань ураження сягає 80-82 км. Але для того, щоб ця бомба вийшла на максимальну відстань, потрібно набрати висоту літаку й розігнатися.

"Йдеться тут не про саму бомбу, а про обвіси, які надають прискорення, й крила, які можуть забезпечити керованість бомби. Тобто фактично вільнопадаюча бомба перетворюється на керовану", - пояснив Кузан.

Завдяки саме потужності JDAM є набагато ефективнішою, на думку експерта, ніж реактивні снаряди до HIMARS.

"Єдине питання - мають бути подавлені ворожі засоби радіоелектронної боротьби та ЗРК. Тільки в таких умовах можна використовувати її, щоб максимально близько підійти до лінії фронту й не потрапити на ворожі радари", - заявив Кузан.

Він підсумував, що ця бомба - дуже ефективна, це вже перевірено роками.

"Розумні бомби" для України

7 березня командувач ВПС США в Європі Джеймс Хекер заявив, що Україна вже задіює на полі бою "розумні бомби" JDAM. Точна конфігурація JDAM-ER, які Україна отримала, поки невідома. Хекер також наголосив, що загальна кількість JDAM-ER, яка зараз є в Україні, обмежена. 

Раніше стало відомо, що адміністрація президента США Джо Байдена планує відправити Україні сучасні електронні набори, які можуть перетворити некеровані авіаційні боєприпаси на "розумні бомби". Вони можуть з високою точністю вражати російські військові позиції на відстані до кількох десятків кілометрів. 

Вас також можуть зацікавити новини: