Україні потрібнкі касетні ракети ATACMS / фото US Army

Головний редактор видання Defense Express Олег Катков заявив, що для ураження великого скупчення російських цілей Україні потрібні касетні ракети ATACMS. Усього кількома такими снарядами можна знищити стандартне летовище.

"Україні, якщо чесно, найбільш цікаві саме касетні ракети ATACMS. Це унікальна відповідь на питання, що робити з передовими вертольотними майданчиками росіян, авіабазами. Великі скупчення цілей, які важко вразити Storm Shadow, SCALP або іншими крилатими ракетами. Тому що на кожну ціль необхідно витратити одну ракету, а касетний ATACMS впорається за значну кількість ракет", – пояснив він в ефірі телеканалу "Еспресо".

Водночас не факт, що касетні ракети ATACMS взагалі залишилися в американської армії. Строк експлуатації цих снарядів становить 10 років, а вироблялися вони до 2003 року. 

Відео дня

"Потім їх зняли з виробництва. Чи проводився ремонт – питання. На мій погляд, це було б більш ефективно", – резюмував Катков.

Касетні боєприпаси для України

7 липня США передали Україні новий пакет допомоги, частиною якого стали касетні снаряди DPICM (удосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення). Це перший випадок надання такого типу озброєння західними партнерами. 

Вже 13 липня командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив, що кластерні снаряди вже прибули до України, але ще не використовувалися в бою.

За кілька днів ЗМІ почали писати про перші випадки використання переданих касетних боєприпасів на війні. 20 липня у Білому домі підтвердили застосування кластерних снарядів на полі бою.

Зазначимо, що загалом світ тяжіє до заборони використання цих снарядів – у багатьох країнах діє відповідна Конвенція від 2008 року. Проте деякі держави, серед яких Україна, США та Росія, її не підписали.

Вас також можуть зацікавити новини: